Савет за БДП: Економски резултати у 2020. бољи од очекиваних

Председница Владе Ана Брнабић председавала је седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП) на којој су анализирани најважнији економски резултати, као и напредак на најзначајнијим пројектима за српску економију, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

У саопштењу се наводи да су у августу резултати били бољи од очекиваних упркос пандемији изазваном коранавирусом.

Србија је забележила значајан раст индустрије од 4,2 одсто, док су и резултати у пољопривредном сектору бољи од очекиваних, што значи да ће ова година вероватно бити рекордна у пољопривредној производњи, истиче се у саоптењу.

Тржиште рада наставило је стабилан раст, тако да је број запослених у августу био већи за 1,8 одсто у односу на август прошле године.

Такође, иако је био очекиван пад у броја страних туриста који су посетили Србију, забележен је раст у сектору туризма код броја домаћих туриста, са више од 25 одсто.

Због тих резултата су и Министарство финансија и Народна банка Србије ревидирали своје процене раста БДП-а за целу годину на -1 одсто.

Наводи се да Влада Србије, заједно за председником Републике Србије, наставља да реализује све пројекте који, упркос пандемији, нису прекидани.

С обзиром на позитиван тренд и брз опоравак привреде, циљ је да Србија, уз ефикасан наставак планираних пројеката, нема пад БДП-а у овој години, што би био историјски резултат и вероватно најбољи економски резултат у Европи.

"Циљ је да Србија буде међу водећим земљама и економијама у Европи по привредном расту у 2020. години, а на добром путу смо путу", истакла је премијерка Брнабић и додала да ће вести да је Србија у претходна три квартала ове године постигла успех, имати значајне позитивне ефекте на нашу привреду и економију, и да су оне још један доказ да идемо у правом смеру, а да реформе и визија владе дају резултате.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи