Читај ми!

Нове фирме ушле у ФАП-ове погоне у Прибоју – из једне излазе камиони, из друге роботи

Некад познат по ФАП-у изван граница наше земље, Прибој је пре неколико годинуа био у тако лошој ситуацији да се говорило о одумирању тог града. Данас је слика другачија: у некадашње ФАП-ове погоне услелили су се нови инвестиори, а млади поново могу да се надају послу у свом граду.

Техничка школа у Прибоју је реновирана, отворена је слободна зона а у бивше погоне ФАП-а дошли су инвеститори да повежу савремену производњу и дуално образовање.

"Ово им може бити као први степеник, други степеник је наравно продужење школовања. Имамо доста деце, а и ту имамо помоћ од привреде. Самим тим што ће они знати шта хоће и колико могу", каже Татјана Лучић, директорка Техничке школе у Прибоју.

Млади у Прибоју желе исто што и њихови вршњаци у другим градовима.

"Веће плате, бољи услови за рад", каже Гордана Ковљевић из Прибоја.

Њен земљак Славиша Мојићевић додаје да нове фирме обећавају, али да ће се тек видети како ће бити и колико је то веродостојно.

Прибојска Техничка школа планира да примени модел из Пожеге, одакле јој долази и инвеститор, који шири произвоњу на халу од три хиљаде квадрата, у којој су му уз машине неопходни стручњаци.

"Да би добро радио, мора да буде на неки начин и добро плаћен. А да би био добро плаћен мора да има и добра и квалитетна знања. Тако да просто у зависности од тога колико који човек је посвећен на свом личном усавршавању", каже Томислав Милетић, професор практичне наставе "Инмолд" из Пожеге.

Уз инвестиоре, расле су и просечне зараде, каже председник Општине, поносан на привредни спој какав има мало који мали град и у свету.

"Са ФАП-ом смо још сачували производњу камиона. 'Инмолд' је фирма која прави роботе. Значи ви имате у једној малој средини, фирму која прави камион и фирму која прави роботе", каже Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

Инвестиције у образовање младих и подршка домаћим привредницима свакако би могли утицати на бољу демографску слику у малим локалним заједницама, каква је и Прибој. 

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи