Прва деоница од Крушевца до Појата до краја 2021.

Пре нешто више од годину дана почели су радови на деоници ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге. То је била и тема данашњег састанка ресорне министарке и извођача радова у Паковраћу код Чачка где је један од кинеских грађевинских кампова. Министарка је нагласила да се у Србији ради на преко 63.000 градилишта, а да је ова деоница један од најважнијих пројектата на територији Србије.

Више од две стотине радника и 45 различитих врста механизације свакодневно је упослено у Паковраћу где се гради тунел кроз планину Јелицу, на једној од најзахтевнијих деоница ауто-пута "Милош Велики" која ће спојити Прељину и Пожегу.

Укупно ће се градити три тунела, па ће бити прокопано скоро 12.000 километара тунелских цеви. Очекује се да ће радови бити готови до краја следеће године.

"Чини нам се по решавању ових проблема да ће све кренути у многоме боље и да ћемо на време завршити овај пројекат како би грађани Чачка и остали грађани Републике Србије исто што пре могли да уживају у користима које ће овај аут-опут донети", наводи Џанг Сјаојуен, директор ЦРБЦ у Србији.

Кроз Чачак, ка Ужицу, Златибору и Црној Гори свакодневно прође око 16.000 возила, па ће изградња модерне саобраћајнице значајно допринети растерећењу магистралног пута, развоју туризма и новим инвестицијама.

"Када се заврши и део од Појата до Прељине Чачак ће постати заиста огромно и велико саобраћајно чвориште, треће у Србији, надам се са много нових фабрика, много нових инвестиција", наводи Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Трећину трасе чине мостови и тунели 

Деоница ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге, једна је од најкраћих, али уједно једна од најтежих јер се граде захтевни објекти, па скоро једну трећину трасе чине мостови и тунели.

"Знамо колико је тешка и колико је ово и изазов како за извођача, тако и за све нас. Не говорим само о великом броју мостаова и о дужини тунела и уопште о тежини деонице него и о временском теснацу а наравно све у квалитету који мора да буде најбољи, што се и подразумева када радимо путеве, наводи Зорана Михаиловић, потпредседница Владе, министарка грађевинарства.

Уз наставак радова на ауто-путу "Милош Велики", међу најважнијим пројектима на територији Србије је и изградња Моравског коридора, а прва деоница која ће спојити Крушевац и Појате у дужини од 27 километара како је најављено биће готова до краја следеће године.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи