Србија задржала кредитни рејтинг

Рејтинг агенција Moody's je у годишњем извештају који је синоћ објављен потврдила оцену кредитног рејтинга Републике Србије на нивоу од Ba3 и задржала позитивне изгледе за његово даље повећање, саопштило је Министарство финансија.

Агенција у свом веома позитивном и свеобухватном извештају наглашава да задржани позитивни изгледи за даље повећање кредитног рејтинга Србије имају још већи значај када се узме у обзир чињеница да долазе у време велике економске кризе, пада глобалне економије и повећаних ризика изазваних пандемијом вируса корона. 

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је за грађане важно да знају да пандемија коронавируса није нарушила јавне финансије Србије као и да је и ова вест о задржавању кредитног рејтинга најбоља потврда тога.

"Србија је ову кризу дочекала спремно и са добро уравнотеженим финансијама. Доследност у спровођењу одговорне економске политике дала је резултате, а њу су препознали и велики финансијски играчи на светском тржишту, као што су рејтинг агенције. Са стабилизацијом јавних финансија створена је већа отпорност на екстерне шокове као што је корона криза, а брза реакција у доношењу антикризних мера ту нашу издржљивост је зацементирала", рекао је Мали.

Он је подсетио да је наша земља у групи ретких земаља којима кредитни рејтинг није смањен.

"Рејтинг агенција Fitch Ratings је у првој половини 2020. године смањила рекордном броју држава кредитни рејтинг, за њих чак 33, а још није довршила посао с озбиром на то да глобална пандемија и даље траје", подсетио је министар на негативне трендове у свету.

Он је навео да га веома радују очекивања рејтинг агенције Мoody's да ће наша земља у 2021. години остварити значајан раст од чак 6 одсто и потпуни економски опоравак, те да ће се јавни дуг вратити на претходни опадајући тренд од 2021. године, што је у супротности са мишљењем појединих економских аналитичара у Србији.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи