Читај ми!

Малине као суво злато, произвођачи се жале на мали приход

Ове сезоне произвођачи малина имали су више откупне цене, али су упркос томе, због пада приноса, многи остварили мали приход. Поједини произвођачи су ових дана кренули у бербу малина, које се пласирају у свежем стању по откупној цени за 300 до 600 динара.

Под пластеником од 70 ари, задругари "Наши воћари" започели су бербу малине "енросадира". Уз субвенцију државе прошле године, подигли су засад и набавили цертификоване саднице.

"У односу не само на виламет него и на све остале сорте, малину издваја органолептичко својство, благотворно дејство укуса, значи веома један укусан плод, крупан плод, чврст плод и постојан плод. Кажем вам седам дана може да буде у маркетима у продаји у режиму потхладе", каже директор Прве сложене земљорадничке задруге "Наши воћари" Милићево Село, Божо Јоковић.

Како у свету, тако и код нас расте потражња за свежом малином, због чега су се и Радовановићи у Ступчевићима одлучили да површине под малином прошире и Енросадиром.

"Три месеца њу беремо, а виламет беремо значи 45 дана максимално. Е због тога она је интересантна, што смо продужили. Тако Европа ради, тако и ми мора да радимо. Не само хоћемо месец дана да радимо и после ћемо да се одмарамо. Па не, господо, морамо да радимо, много да радимо да бисмо лепо и живели", истиче Драгић Радовановић из Ступчевића.

У зависности од тога да ли се бере у гајбице или мале посуде, цена се креће од три стотине до шест стотина динара, каже експерт за јагодичасто воће. Произвођачи сорти које се пласирају свеже не беру бригу ни око радне снаге.

"С обзиром на то да су ове сорте двородне и да је период бербе доста другачији и дужи, значи да се може распоредити радна снага и на тај начин превазићи те проблеме с којима се иначе сусрећу у производњи са нормалним, класичним сортама", каже експерт за јагодичасто воће Александар Лепосавић.

Уз субвенцију државе цертификоване саднице малина свакако могу донети веће приносе, али и више приходе.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи