Пироћанци знају да штеде али и да добро зарађују

Просечна зарада у Пироту, у јуну, према подацима Републичког завода за статистику, износила је скоро 60.000 динара. Од свих градова на југу Србије, само је Пирот имао већи просек плата од републичког. Шта кажу Пироћанци о томе колико су ови статистички подаци реални.

Доказали су да знају да штеде, а већ неколико година умеју и добро да зарађују. Ипак, многи Пироћанци сматрају да се статистика често разликује од реалности.

На добар просек зарада у Пироту највише утичу плате 3.500 радника компаније "Тигар Тајерс", која послује у саставу француског "Мишлена". Ту су и фабрике у Слободној зони, која је годинама у светском врху.

"Резултат је да је пиротска привреда веома здрава, да постоји велики број производних компанија, да постоји велики број услужних компанија које их прате и тако се створила једна добра пословна атмосфера", каже др Драган Костић, председник Окружне привредне коморе.

У синдикату кажу да би просек зарада био још већи када би се повећао минималац и када би послодавци поштовали законе и дозволили радницима синдикално организовање.

"Не знам зашто се послодавци боје синдиката ако мисле да су радили поштено и по закону. Синдикати су се сложили и ми у већима на територији тражимо изједначавање минималне зараде и минималне потрошачке корпе, а то износи 37.500 динара. Синдикати од тога неће одустати", каже Јован Мијалковић, председник Самосталног синдиката у Пироту.

У локалној самоуправи истичу да је Пирот на листи просечних зарада у Србији напредовао за више од 100 места, па је последње три године у друштву најбољих.

"Ја мислим да треба само да наставимо да напредујемо као до сада. То је развој инфраструктуре, изградња недостајућих објеката, стварање нових урбанистичких зона за развој пословања, за мала и средња предузећа. Прављење амбијента за развој ИТ сектора и младих предузетника пут је ка успеху надаље", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

Већина Пироћанаца није склона да зарађени новац уложи у посао, па је банковни рачун, односно сламарица, и даље једини показатељ стандарда.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи