НБС: Нови сет мера за лакши приступ грађана кредитима

Извршни одбор Народне банке Србије усвојио је Одлуку о привременим мерама за банке којима се грађанима олакшава приступ финансијским средствима.

Одлуком, усвојеном на јучерашњој ванредној седници Извршног одбора, прописана су три сета мера привременог карактера које треба да омогуће лакши приступ становништва стамбеним кредитима, саопштено је из НБС.

Новим мерама се такође даје подршка привреди, конкретније грађевинској индустрији, кроз бржи обрт средстава, затим могућност продужетка рока оплате стамбених кредита на максимално пет година и привремено олакшава процедура за приступ становништва краткорочним динарским кредитима до одређеног износа.

Одлука има за циљ подстицање будућег привредног раста и спречавање потенцијалних негативних ефеката пандемије ковид-19 на становништво и привреду, а уз очување финансијске стабилности.

Прва мера односи се на одобравање нових стамбених кредита из новоградње становништву.

Предмет стамбеног кредитирања кроз новоусвојени преференцијални третман, поред потпуно завршених станова, могу бити и стамбени објекти у изградњи без обзира на степен завршености, ако је реч о пројектном финансирању банке, код којих је Грађевинска дирекција Србије носилац грађевинске дозволе или су у оквиру мера подршке државе одређеним категоријама физичких лица, наводи НБС.

Кредити  се односи и на објекте у изградњи

Олакшани приступ стамбеним кредитима такође се односи на објекте у изградњи, са минимумом степена завршености од 60 посто, ако је реч о пројектном финансирању друге банке или о пројекту инвеститора правног лица.

Уместо до сада уобичајеног минималног степена изграђености објекта од 80 одсто, чију је куповину било могуће финансирати стамбеним кредитима банака, наведеном мером дати су подстицаји банкама за одобравање стамбених кредита не чекајући завршетак стамбеног објекта у целости или у највећој мери.

При томе, јасно су дефинисани критеријуми које и само финансирање, односно инвеститор и објекат у изградњи морају испунити ради примене овог третмана, истичу из НБС.

Како би се об езбедила средства за ове намене, предвиђено је да би странке део средстава у форми капитала, односно одређене заштитне слојеве капитала које иначе издвајају, да користе за финансирање овог облика кредитирања.

Продужавање рока отплате стамбених кредита

Овом одлуком се додатно подржавају и претходни програми у вези са куповином првог стана, тако што се и за новоодобрене кредите из ове категорије омогућава преференцијални третман.

Друга мера је усмерена на олакшавање услова отплате стамбених кредита грађанима, нарочито онима који ће се потенцијално суочити са смањеним или неизвесним примањима у наредном периоду, као и према грађанима који своје обавезе желе да измире у дужем року од иницијално планираног.

Банкама се омогућава да у току ове и наредне године дужницима који су се задужили пре ступања на снагу одлуке понуде олакшице кроз продужавање рока отплате стамбених кредита за најдуже пет година, без промене, односно погоршања статуса у погледу процене уредности дужника у отплати тих кредита.

Такође, уведено је регулаторно решење које банци даје могућност да физичком лицу које не прима зараду, односно пензију, преко рачуна у тој банци одобри кредит у износу до 90.000 динара са роком доспећа до две године, тако да као релевантан доказ о запослењу и заради или пензији дужника у последња три месеца прихвати потписану изјаву тог дужника, дату под пуном кривичном и материјалном одговорношћу.

Банке ће усвојени сет мера моћи да примењују до краја 2021. године.

Одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Србије, а биће објављена до краја ове недеље, тако да се почетак њене примене очекује од краја овог месеца.

недеља, 07. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару