Вајбер прекинуо сарадњу са Фејсбуком због "насилничке реторике"

Ракутен Вајбер, једна од водећих апликација за размену порука и бесплатну и безбедну комуникацију на свету, објавила је да прекида све пословне односе са "Фејсбуком". Злоупотреба корисничких података и немогућност супротстављања насилничкој реторици "Фејсбука" прешли су сваку меру, саопштио је "Вајбер".

"Вајбер" ће уклонити Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, као и обуставити закуп рекламног простора на овој платформи друштвених мрежа, тиме подржавши све масовнији покрет #StopHateForProfit ("Прекините мржњу ради профита") са циљем бојкотовања "Фејсбука".

"Подстакнути протестима покренутим широм САД током протеклих недеља, групација чије су чланице шест организација, а међу њима 'Лига против презира' (Anti-defamation League) и 'Национална асоцијација за напредак особа обојене пути' (NAACP) - апеловала је на компаније које се рекламирају на Фејсбуку да обуставе закуп рекламног простора на овој друштвеној мрежи током месеца јула, као одговор на изостанак конкретних мера и активности компаније у заштити корисника платформе од говора мржње", саопштио је "Вајбер".

Низ негативних догађаја, током којег се одиграо и неславни скандал са фирмом "Кејмбриџ аналитика", када је споменута фирма за политички консалтинг незаконито прикупљала и користила податке скоро 87 милиона корисника Фејсбука, кулминирао је, како наводи "Вајбер", у овој последњој афери са говором мржње.

"У том смислу, 'Вајбер' је одлучио да се солидарише са циљевима покрета #StopHateForProfit и надаље прекине све пословне односе са 'Фејсбуком'", напомиње компанија "Вајбер".

Глобални генерални директор "Вајбера" Ђамел Агауа изјавио је да "Фејсбук" наставља са праксом погрешне интерпретације своје улоге у савременом свету.

"Компанија коју одликује немаран однос према подацима својих корисника и недостатак приватности у њеним апликацијама, а сада и шокантно одсуство нужних мера којим би јавност била заштићена од насилног говора који угрожава друштвени ред и мир – овим последњим испадом је отишла предалеко. Ми нисмо тумачи истине, али је истина то да многи људи доживели непријатности услед неограниченог ширења насилног садржаја - и компаније једноставно морају да се јасно супротставе овој појави", истиче Агауа.

Активности чији ће исход бити уклањање додирних тачака са "Фејсбуком" са апликације "Вајбер" ће бити окончане до почетка јула 2020, док ће закуп рекламног простора на овог друштвеној мрежи бити обустављен моментално.

среда, 07. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару