Чадеж: У Мостару разговори о новим подухватима

Више од 60 српских компанија учествује данас на 21. мостарском сајму привреде на којем је Србија земља партнер а који ће отворити председник Србије Александар Вучић. Потребно је да сарађујемо и видимо како да заједно пласирамо производе, поручује председник ПКС-а Марко Чадеж.

Председник ПКС-а Марко Чадеж који је у Мостару рекао је за РТС да расте обим укупне трговине са БиХ и да је размена и роба и услуга прешла две милијарде.

"Ово је значајно тржиште за нас, расту и инвестиције српских компанија у БиХ, отварају производне погоне и предузећа", рекао је Чадеж истичући да је сајам у Мостару највећи регионални догађај када је привреда у питању.

Компаније из целог региона ће, каже, разговарати о конректним пословима, уговорима и новим подухватима.

"Србија по броју становника и обиму јесте највеће тржиште у региону, али и ми смо мали и без заједничких наступа не можемо да одемо на велика тржишта попут Русије, Кине, ЕУ. Потребно је да сарађујемо и видимо како да пласирамо производе или да радимо инвестиционе подухвате са свим компанијама из региона. Сам регион мора да иде у том правцу и да схвати да је отклањање баријера и стварање јединственог економског простора питање да ли ћемо опстати", рекао је Чадеж.

Србија је ове године земља партнер сајма у Мостару. "Прошле године смо били овде са педесетак компанија, данас их је више од 60 и очекујемо око 400 привредника из Србије и то скоро 300 власника или генералних менаџера тих компанија", навео је председник ПКС-а.

Коментаришући сарадњу у оквиру Цефта споразума, Чадеж је рекао да су механизми које је пре 20 година Цефта поставила данас застарели.

"Потребни су нови механизми и заједничке институције које ће да олакшају проток роба и услуга, људи, да не чекају камиони на границама, да имамо један печат када говоримо о фитосанитарним сертификатима и ветеринарским", рекао је Чадеж и додао да верује да је то могуће и неопходно ако желимо раст који ће да нас приближи ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи