Вучић: Решићемо Бор, Ресавицу и Галенику

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић је рекао да ће влада успети да реши питање преосталих 10 стратешких предузећа у реструктурирању, као и судбину оних који су највећи проблеми - РТБ Бор, Ресавице и Галенике.

Вучић је на конференцији за медије у Влади Србије истакао да се, ипак, у већини од тих предузећа нису довољно трудили у претходних годину дана, као ни много дуже.

"Мислим да је прошло на суду за привремене мере, за сада, за РТБ и можемо до краја године да радимо многе промене, као и за Петрохемију, али она нам није сада проблем пошто има добре билансе и добро ради. Међутим, Петрохемија има проблеме из прошлости које сада морамо да намирујемо", рекао је Вучић новинарима и прецизирао да Петрохемија тренутно има на рачуну око 20 - 25 милиона евра.

Вучић каже да за Галенику постоје три потенцијална купца и изразио наду да ће то предузеће бити решено кроз приватизацију.

"Онда остају проблеми са РТБ и Ресавицом. После Ниша верујем да ћу са осталим члановима владе да одем у Бор и Зајечар на седам дана односно у источну Србију и Тимочку крајину да видим шта можемо по питању путне и железничке инфраструктуре да урадимо и убрзамо решавање проблема Ресавице и РТБ-а", рекао је премијер и додао да ће бити веома тешко.

Држава, према његовим речима, за Ресавицу издваја 4,1 милијарду динара годишње за плате запослених, док су укупни приходи Ресавице мањи од две милијарде.

"Онда имате промоцију да неко направи коктел који је скупљи од коктела који прави председник владе и то од својих пара, а не од државних, и онда вам дођете да чупате своју косу и ударите главом о зид и стакло, па промените једном, други пут, па шта да радите више и даље ћете да покушавате то да мењате, али тако стоје ствари. Лако је рећи - еј ниси решио то. Борићемо се", навео је Вучић.

Рекао је и да Ресавица има сјајне рударе који раде у Поморавском округу, Зајечарском, Рашком и по целој Србији, али да то предузеће од 2003. када је основано као такво ниједног секунда није било профитабилно.

"Тако је успостављено, тако да ми пуштамо своју крв сваког дана да би то предузеће опстало и сада морамо да решимо. Неком је дошло после толико година да мора да се решава. И ММФ и Светска банка инсиститрају на томе – удавише ме ко змија жабе, то им је посао, не жалим се и не кукам јер је добро за Србију да се реши и решићемо. Давим и ја њих ко змија жабу, али они су јачи и већи...", рекао је премијер.

Растући тренд се наставља, на реду инфраструктурни пројекти

Вучић је истакао да Србија бележи раст индустријске производње од 10 до 15 одсто, раст извоза од 11,2 одсто, да је забележена дефлација потрошачких цена, као и растући тренд у већини области прерађивачке индустрије...

"Динамика индустријске производње се уклапа у пројекцију од 3,3 одсто, а вредност спољнотрговинске размене у марту износила је 2,16 милијарди евра, што је највећа месечна вредност - већа и од максималних 2,3 милијарди евра које су остварене средином 2008. године, пре него што је избила криза у којој се Србија лоше снашла", рекао је Вучић.

Наглашава да ће Србија и ове године бити при врху.

"То говорим као одговоран и озбиљан човек. Видео сам да су сви бежали од те теме, плашећи се да је истина, јер то је нека врста малог чуда", каже Вучић и истиче да подаци добро говоре да ће људи у Србији живети сваког дана све боље.

Говорећи о 11 предузећа у реструктурирању, која су, истиче, дефакто банкротирала, Вучић је навео да је и ова, а и претходне владе, штитила та предузећа због великог броја запослених.

"За нека смо пронашли решење, за нека ћемо пронаћи, а за нека нећемо већ ћемо заједно са радницима то решавати", наводи Вучић.

Мандатар нове владе истиче да ће се у наредном периоду пажња посветити инфраструктурним пројектима.

Истиче да земља мора да се уједини око свих позитивних циљева.

Око нашег пута у будућност и нашег европског пута, а не око шовинизма, рекао је Вучић и додао да никога нећемо нападати, као што нећемо дозволити никоме да напада нас и нашу земљу. "Желимо да створимо прави дом за све људе који живе у овој земљи", каже мандатар будуће владе.

Осврнувши се на победу Српске напредне странке на изборима, Вучић је навео да је водећа странка добила готово пет пута више од друге водеће странке.

"То говори о расположењу народа, а та одговорност мора бити и у заједничком и уједињеном деловању Владе Србије и Аутономне покрајине Војводине. Тако мора бити и са онима који мисле другачије али Србију виде на истом месту за неколико година", рекао је Вучић.

Оценивши да је потребно да народ буде оштар и критичан, Вучић је рекао да грађани поштују марљивост, цене рад и резултате и да је то оно што се броји и памти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару