Сертић: Србија лидер у структурним реформама

Министар привреде Жељко Сертић каже да се од 2015. континуирано прати рад јавних предузећа и да ће у марту бити рачунице за прошлу годину. Каже да јавна предузећа функционишу и да је битно да се системски уреде. Истиче да директор предузећа може да буде члан партије, али да не може да буде активан у органима партије.

Жељко Сертић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да није могуће једним законом прекинути праксу да више до 700 јавних предузећа из године у годину праве губитке од по неколико десетина милијарди динара годишње.

"Ипак, цео пакет мера који спроводимо више од годину дана донео је озбиљне помаке. Уочили смо неправилности у примени претходног закона и донели смо одлуку да се социјална политика не води више преко леђа јавних предузећа", каже Сертић.

Додаје да су у 2013. години губици јавних предузећа били 55 милијарди динара, а да су у 2014. смањени на 42 милијарде.

"У 2014. смо имали више од 650 милиона евра, преко два одсто БДП-а у дуговима која су јавна предузећа направила до тог момента. План Министарства финансија и Владе Србије је да до 2018. тај дуг буде смањен на 0,5 где би јавна предузећа добијала средства и гаранције из буџета само за инвестиционе стратешке пројекте. У претходној години ниједно јавно предузеће није добило помоћ за ликвидност и пословање", истиче министар.

Каже да се од 2015. континуирано прати рад јавних предузећа.

"У марту ћемо имати рачуницу за прошлу годину", додаје министар Сертић.   

Истиче да је важно да се сви послови ураде што пре, а не да се чека формирање нове владе. Објашњава које новине ће донети Закон о јавним предузећима којим ће бити уређен рад 37 републичких предузећа и 691. на локалном нивоу.

"У три правца смо гађали. На злоупотребе приликом формирања јавних предузећа посебно на локалу, пооштрили смо услове за избор директора и надзорних одбора, чији чланови ће морати да буду лиценцирани. То су кључни аспекти који ће омогућити строжу контролу јавних предузећа", напомиње министар.

Истиче да директор може да буде члан партије, али да не може да буде активан у органима партије.

"Држава је јавним предузећима дала одређени посао и важно је да професионализујемо јавна предузећа", каже Сертић.

Додаје да ће у овој години бити нових избора директора.

У Скупштини се расправља и о изменама Закона о пореском поступку према којима ће фирме које за порез дугују до два милиона динара моћи дуг да плате одложено на пет година и да им се отпишу камате, а онима са већим дугом би се отписало 50 одсто камата.

Сертић каже да је овај програм намењен превасходно малим предузећима.

"Овим држава не губи новац него наплаћује и у случају да плаћају редовно обавезе, држава ће им сваке године отписати 50 одсто камате. Наплаћиваћемо и камату али не као пре", објашњава Сертић.

Истиче да је "Електропривреда Србије" у прошлој години направила додатне 24 милијарде динара.

"Железнице су такође много урадиле. Јавна предузећа функционишу и битно је да их системски уредимо. Са оним што смо затекли ово данас је ванредно велики напор. Ово су и енормни резултати. Србија је лидер у структурним реформама које је споревела", истиче Сертић.

Каже да ММФ тражи да реформе буду још брже и боље: "Остало је 10 предузећа која су заштићена до краја маја, а за само два имамо оперативни проблем и то су 'Ресавица' и 'РТБ Бор'."

Објашњава да је највећи део предузећа морао да оде у стечај.

"За 10 предузећа објављујемо позив, између осталих за ФАП и Галенику", додаје министар.

Закључује да продаја "Галенике" највише зависи од тржишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи