Читај ми!

Србија привлачна за стране инвеститоре

Србија је најомиљеније и најотвореније тржиште за улагање и трговину, на другом месту је Црна Гора, трећа је Албанија, док је Хрватска на зачељу лествице. То показују резултати годишњег истраживања "Бизнис Балкан барометра", које су у земљама региона спровели Веће Европске уније за регионалну сарадњу и Европски фонд за Балкан.

У последње три године, пословни амбијент Србије је знатно побољшан, а економисти наводе неколико адута којима привлачимо све више инвестиција.

"Србија је прихватила низ закона који су врло битни, који су потпуно усаклађени и примењени са европском политиком. А постоји и добра познатост, не само када су брендови из региона у Србији у питању него и српски у региону. Оно што је овде веома значајно јесте да имамо јаку сировинску базу и веома стручан, квалитетан и добар радни кадар и кадар који је нешто јефтинији него у централној источној Европи", каже економски саветник у Влади Владимир Круљ.

Предност је и то што улагачи у нашој земљи, на отвореном енергетском тржишту, уговарају струју по најповољнијим ценама у Европи. Стручњаци истичу да је инвеститорима веома важно и то што им пословање у Србији омогућава излазак на друга тржишта.

"Истовремено са производњом мора да се ради и на пласману производа, то је једини начин да тај циклус тече правилно. Да производите, пласирате робу, узимате новац и даље иде кружни ток новца чувен и познат у економији", објашњава уредница Бизнис магазина Радојка Николић.

Горан Маснец из Хрватске привредне коморе каже да државе Цефте имају одрешене руке у привлачењу страних инвестиција.

"То можемо рећи и за Србију, која има одређена директна договарања са страним инвеститорима, као што су на пример Кина, Русија, Азербејџан и неке друге земље", истиче Маснец.

Истраживање показује и да би више од 50 одсто испитаних српских предузетника препоручило своју земљу страним улагачима, док би Хрватску препоручила тек трећина њених испитаника. Свим земљама региона највећа заједничка мањкавост и даље је правна несигурност.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи