Први српски женски бизнис форум

У Србији су генерације одрасле у бесправљу, што је за директну последицу имало искорењивање женске иницијативе, рекла Јоргованка Табаковић на бизнис форуму.

У мушком свету неограничена слобода мушкараца могућа је зато што су жене престале да освајају слободу, и пристају на добровољно робовање, поручила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић отварајући Први српски женски бизнис форум.

Табаковић је, обраћајући се женама које заузимају висока места у пословном естаблишменту или су као јавне личности препознате као доследни промотери женских права, рекла да су у Србији генерације одрасле у бесправљу, што је за директну последицу имало искорењивање женске иницијативе.

"Мисао о сопственој иницијативи је искорењена, нестао је инстинкт за деловање и акцију како би се побољшао сопствени живот", рекла је Табаковић, и поручила да жене морају да знају шта хоће од себе и других, али да се за то боре женски - осмехом, речима и знањем које нико не може довести у питање.

Игнорисање и прећуткивање, које је као глобални феномен присутно и у Србији, јесте, према њеним речима, највећи злочин над женама, јер су оне те које стварају највеће вредности у животу, стварајући живот сам, али и дајући највећи допринос бруто домаћем производу.

"Ово друштво морају да воде најбољи, односно најбоље, али оно мора да лежи на просечнима. Желела бих да порука данас буде не само да се ми које смо већ успешне дивимо једна другој, него да подстакнемо све оне које нису имале довољно подршке у породици да изграде самопоуздање и да крену даље", истакла је Табаковић.

Према њеним речима, женска својства су емоције и искреност и ураво их те особине, упркос преовлађујућем уверењу, препоручују за одговорне послове и функције.

"Осећај за друге људе који је својствен женама је неопходан и зато је потребно више жена лидера, али и оних просечних на којима ћемо изграђивати боље друштво", рекла је Табаковић.

"Желим да заједно опомињемо, чинимо све у нашој моћи и не прихватимо ограничења која нам се намећу. Ништа није поразније од добровољног робовања, а жене врло често пристају да добровољно робују. Робовање тиранији, глупости и похлепи је најпогубније. За неке је то једино могуће понашање али има и оних које треба пробудити, показати им да има другачијих излаза и решења и другачијих људи, жена посебно", рекла је Табаковић.

Подневши извештај о својим успесима на челу НБС, Табаковић је конастатовала да је централно банкарство и даље, међутим, мушка професија, јер свега 17 од 200 председника централних банака у свету јесу жене, а у Европској централној банци на 23 руководећа места нема ниједне жене.

Главни покровитељ конференције, која је окупила стотинак успешних и утицајних жена, јесте ТГИ група, чији је председник Симеон Цомокос поручио отварајући скуп да је његов циљ да Србија постане друштво једнаких могућности чијем ће развоју жене доприносити у складу са својим недовољно искорошћеним потенцијалима.

На конференцији ће питање улоге жена у српском друштву бити размотрено на четири тематска округла стола - "Жене и моћ: да ли је ово женски свет", "Женско вођство", "Равноправност полова на тржишту рада" и "Пословна стратегија за ангажовање и развијање женских талената".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи