Читај ми!

Фискални савет за веће уштеде

Планирани буџет за 2014. годину је неодговарајући и неопходне су додатне уштеде, од око 300 милиона евра, а пензијске реформе морају се донети у што краћем року, оцењује Фискални савет.

Озбиљна ситуација у којој се налазе јавне финансије у Србији налаже одлучније мере од оних предвиђених Законом о буџету и фискалној стратегији, оцењује Фискални савет.

Из Фискланог савета кажу да је планирани дефицит од 7,1 одсто у 2014. години превисок, још нема јасног плана за решавање проблема највећих домаћих губиташа попут "Србијагаса", а средњорочни план прилагођавања није подржан мерама које би довеле до жељених уштеда.

На основу тога оцењују да је планирани буџет за 2014. неодговарајући и да су неопходне додатне уштеде, од око 300 милиона евра, али и да се реформе попут пензијске морају донети у што краћем року.

Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је да на основу обављених разговора очекује да ће Министарство финансија увести додатне мере штедње у државни буџет Србије за 2014. годину.

"Имали смо контакте с Министарством финансија и рекли смо им нашу оцену. Они су разговарали и с Међународним монетарним фондом. Очекујемо да ће изаћи с додатним уштедама већ за овај буџет", рекао је Петровић на конференцији за новинаре.

Јавни дуг ће у наредним годинама највероватније премашити 70 одсто БДП-а, а његово евентуално смањење може се очекивати најраније 2017. године и то ако се предузму одговарајуће мере, сматра Фискални савет.

Према оцени Фискалног савета, простор за успешну фискалну консолидацију у 2014. и наредним годинама толико је сужен да половична, ад хок решења, не могу више да донесу ни привремена побољшања, а камоли трајну одрживост јавних финансија.

Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков навео је да би, у случају да је ниво пореске дисциплине у овој години остао на нивоу из 2012. године, Пореска управа наплатила 30 милијарди динара више прихода од пореза на додату вредност.

"Ради се о великом износу, ради се о великом паду пореске дисциплине и ако се овај проблем не реши у наредним годинама, успех фискалне консолидације може да буде угрожен", рекао је Алтипармаков.

Како је навео, очигледно је да мере репрограмирања дуговања за порез и нутле толеранције на неплаћања пореза не дају резултате јер се не види раст наплате.

Према његовим речима, нереална је и процена Пореске управе да ће се као резултат борбе против сиве економије повећати порески приходи од једне до једне и по милијарде евра. Алтипармаков је казао да је та процена вишеструко преувеличана.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи