Читај ми!

Истраживање никла није штетно за околину

Закон о рударству до краја године у Скупштини, најавио министар Милан Бачевић. Истраживање никла није штетно по околину, обавља се по "потпуно истом поступку" као истраживање воде, истакао је Бачевић. Не препознајем се у изјави министарке Михајловић, каже Бачевић.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије Милан Бачевић изјавио је да ће се нови Закон о рударству наћи пред посланицима Скупштине Србије до краја године.

"Ми желимо да тај закон учинимо што бољим, да би се у будућности избегли евентуални неспоразуми које су произвели закони које данас имамо на снази", рекао је Бачевић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Бачевић је као пример таквог неспоразума навео спорења у јавности око истраживања никла на територији Трстеника, за шта је казао да није штетно по околину и да се обавља по "потпуно истом поступку" као истраживање воде.

Према његовим речима, тврдње да су геолошка истраживања обављена шездесетих година и да се сада ради о експлоатацији "апсолутна су неистина", а истраживања пре 50 година била су само прелиминарна.

"То су само основна геолошка истраживања којима су индуковани потенцијални терени, на којима је могуће детаљним истраживањима, која треба да се спроведу, доказати колика је концентрација никла у једној тони те сировине", рекао је министар рударства.

Бачевић је на питање да ли компанија "Србија никл", која је добила дозволу за истраживање земљишта од његовог Министарства, има право да експлоатише никл, министар је казао да ће она имати то право "ако разултати буду такви да има смисла бавити се експлоатацијом".

Он је додао да би то предузеће могло само да уговори стратешко партнерство или да добије концесију од државе, а не и да постане власник земљишта.

Упитан шта мисли о коментарима да се Влада, након почетка градња гасовода "Јужни ток" у Србији, дели на "проруску и прозападну страну", он је одговорио да је "цела Влада на истом задатку".

Подсећајући да је "Србија део Европе и води врло тешке и мучне разговоре" везане за приступање ЕУ, он је додао да се "у исто време води врло жива политика са државама источне хемисфере", пре свега са Русијом и Кином, али и осталим земљама групе БРИКС.

То што се неко "стицајем околности и посла више налази на Истоку или на Западу не значи да је прозападни или происточни министар", рекао је Бачевић.

Он је додао да су се око пројекта "Јужни ток" "ломила копља у последњој деценији", јер је дуго фаворизован гасовод "Набуко", истичући да је он био присталица "Јужног тока" и да је то можда разлог што је "био сатанизован код дела новина и новинара".

На питање да ли ће овај пројекат за последицу имати и "већу могућност уплитања Русије" не само у економији већ и у политици, Бачевић је рекао да "нема ниједног великог пројекта без политичког уплива".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи