Читај ми!

Ханић: Реструктурирање па продаја "Галенике"

Пре него што се нађе купац за "Галенику", потребно је извршити организационо и финансијско реструктурурање, и указати потенцијалном купцу да је та фирма економски самоодржива, рекао за РТС декан Београдске банкарске академије Хасан Ханић.

Влада Србије је дала сагласност да се покрене поступак за приватизацију "Галенике" и "Политике". На основу те одлуке биће објављени тендери за продају државног удела у те две компаније. 

Заинтересованих купаца, пре свега, за "Галенику" има, али је питање по којој цени. Дугови "Галенике" су већи од имовине, рачуни блокирани, а производња смањена. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, декан Београдске банкарске академије Хасан Ханић каже да пре него што се нађе купац потребно је извршити организационо и финансијско реаструктурурање, и указати потенцијалном купцу да је та фирма економски самоодржива.

"Пошто фирма припада области која је високо профитабилна, природно је очекивати да ће се наћи довољно велики број купаца и с обзиром на значај те компаније за нашу привреду и на чињеницу да је то највећа домаћа фабрика, која има врлики тржишни удео, веома је важно одабрати одговарајуће решење у погледу привазизације", рекао је Ханић. 

Према његовим речима, вероватно и због приватизације других јавних предузећа усвојен је предлог новог закона о приватизацији који би требало да обезбеди знатно флексибилнија решења и да пружи неке нове модалитете где је тежиште на томе да се промени улога државе у погледу управљања.

"Постојећа руководства која управљају јавним предузећима у садашњем режиму нису довољно мотивисана да смањују трошкове, повећавају своје приходе и на тај начин побољшају резултате јер су навикла да ће држава да субвенционише та предузећа и то је проблем са управљањем таквим предузећима", рекао је Ханић.

Говорећи о чишћењу рачуна и свођењу биланса на нулу, он каже да је боље и сада преузети одређени трошак него годинама оптерећивати буџет великим директним и индиректним субвенцијама и обезбедити да та предузећа, која иначе нису измиривала бројне обавезе према другим добављачима, преносе ланчано проблем неликвидности у нашој привреди.

"Тако да је са економског становишта известан трошак који би држава имала сада био сасвим оправдан посматрано перспективно на средњи рок", рекао је Ханић.

У Букурешт је дошао кинески премијер са 10 милијарди евра, чуло се незванично да је за "Галенику" заинтересовасна Мубадала из Емирата.  

Нова светска глобална криза није погодила Кину, која у економском смисли има експанзионистичку политику и треба очекивати да ће доћи и у овај део света, у Европу и да ће ту да инвестира јер је то геостратешки интерес Кине, каже Ханић.

"Поред Кине, новца имају и неки наши партнери који овде долазе из арапских земаља, Турска али свакако треба рачунати да се у неким развијеним земљама налазе појединачни велики инвеститори који раде профитабилно и траже добре пројекте у области приватизације потенцијално добрих предузећа", закључио је Ханић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи