Читај ми!

Симич: Утаја пореза неће проћи некажњено

Рок за пријаву имовине вредније од 35 милиона динара продужен за два месеца. Директор Пореске управе Иван Симич најављује унакрсну контролу имовине и прихода, уз упозорење да они који утаје порез овог пута неће проћи некажњено. Процењује се да имовину вреднију од 35 милиона динара поседује више од 2.000 грађана.

Држава је за још два месеца продужила рок за пријаву имовине вредније од 35 милиона динара. Директор Пореске управе Иван Симич у интервјуу за РТС најављује унакрсну контролу имовине и прихода, уз упозорење да они који утаје порез овога пута неће проћи некажњено.

Процењује се да толику имовину поседује више од две хиљада грађана, али је од јануара, од кад пријављивање траје, то учинило мање од половине.

"Одзив није као што смо очекивали и због тога је рок продужен. Можда неки још увек калкулишу, мисле да нећемо моћи да их пронађемо, ако не пријаве имовину", објашњава Симич.

Он истиче да ће се након завршетка рока истовремено радити на примљеним пријавама, али и на проверавању тога ко се још није пријавио.

"То се може проверити преко разних база података, као што су регистрација аутомобила, власништво куће и уплате преко банака на рачуне", каже Симич.

Симич се нада да ће се до јуна доћи до те бројке од око две хиљаде, јер је за сада само око 900 људи пријављено.

"Према новом закону који је у поступку предвиђена је санкција од три одсто од непријављене имовине. Међутим, то ће важити тек за следеће пријаве имовине, неће важити за ову", рекао је Симич.

Од првог априла је кренула и принудна наплата дуга онима који нису ушли у репрограм затезних камата, а којих је било око 209.000.

Ситуација је слична као и у Словенији у којој је Симич радио пре доласка у Србију.

"Промена мишљења запослених у пореској управи, такође и промена мишљења пореских обвезника. Видимо да неки не реагују како би требало", указао је Симич.

Подједнака пажња биће усмерена и на мала и на мале и на велике порезнике, закључио је Симич.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи