Читај ми!

Милијарде инвестиција уз политичку вољу

Енергетика Србији може да донесе милијарде евра, али да би инвеститори што више долазили, осим уклањања корупције и административних препрека, потребно је да постоји јака политичка воља, рекла министарка Зорана Михајловић.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић рекла је да енергетика Србији може да донесе милијарде евра, али да би инвеститори што више долазили, осим уклањања корупције и административних препрека, потребно је да постоји јака политичка воља.

У току су преговори око заиста крупних инфраструктурних пројеката, додала је министарка, и поменула градњу хидроелектрана "Бистрица", која кошта готово 700 милиона евра, или "Ђердап 3", у вредности од две до три милијарде евра, зависно у колико фаза се буде радило. Ту је и термоелектрана "Штаваљ", вредна седамсто - осамсто милиона евра...

Михајловићева је у интервјуу за Танјуг рекла да не воли да говори о милијардама, јер су њени претходници обећавали инвестиције од по 10, 20 милијарди евра, па се ништа није догађало.

За велике инвестиције потребна је „фантастична законска регулатива" и подзаконска акта, а тога, каже, није било када је формирана ова влада.

"Нису постојала подзаконска акта, када је у питању закон о енергетици. Ми смо то завршили за шест месеци. Мора да се смањи и бирократија, јер није нормално да инвеститор иде од једног до другог министарства и покушава да нађе разне потврде", рекла је министарка и додала да се ради на томе и да верује да би до средине лета број дозвола потребних инвеститору бити смањен.

Уз све то, инсистира Михајловић, потребна је политичка воља у влади, воља државе. Свако ће декларативно рећи да хоће инвестиције, али кад погледамо претходних 10, 15 година - тих инвестиција није било, а није их било јер није било закона.

Сада постоји заинтересованост инвеститора, и заиста су, каже министарка, у питању милијарде евра, али је потребан и припремни период, да би поменуте инвестиције кренуле. И за то је, додаје, неопходна политичка воља.

Разговора се, објаснила је, са канадским и швајацарским партнерима за ХЕ "Бистрица", која је приоритет, за "Ђердап 3" се интересује неколико кинеских као и партнера из Уједињених Арапских Емирата, за ТЕ Штаваљ чешке и неке друге компаније. Ту је и врло битан пројекат ТЕНТ 3.

План је, каже, да министарство, односно Влада Србије, до краја године сачини два предуговора са потенцијалним стратешким партнерима.

Уз крупне пројекте, битни су и мањи, па је подсетила и на јавни позив за изградњу малих хидроелектрна на 317 локација у Србији, на који је стигло 1.400 пријава.

Наводи да су велики потенцијал геотермалне енергије, биомасе, енергије ветра, сунца. Ради се и на припреми пројеката да одређени број топлана у Србији крене да користи биомасу. Иницијална улагања у обновљиве изворе енергије су доста велика и као држава смо ту да помогнемо са подстицајним тарифама, каже министарка.

"За Србију је значајан сваки киловат и мегават произведене енергије из тих извора. Приоритет министарства нису само велики објекти и подизање енергетске ефикасности, већ и такозвана зелена енергија", поручила је Михајловићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи