Читај ми!

Нови списак пореских дужника

Пореска управа Србије објавила нови списак 1.000 највећих пореских дужника, по 500 предузећа и предузетника. На захтев Повереника за инфромације од јавног значаја и Пореска управа је престала да објављује имена грађана који највише дугују по основу пореза.

Свако десето предузеће са старог списка 500 највећих пореских дужника, није на новој листи коју је објавила Пореска управа. Све док испуњавају услове за отпис камата, дуговања тих предузећа мирују. Промена је још изразитија на списку 500 највећих дужника међу предузетницима, чији дуг је на тај начин сведен на трећину.

На новом списку нема "Азотаре" из Панчева, "ПКБ-а", "Београд филма".. Мимо очекивања, и даље су на њему "Симпо", "РТБ Бор", "Застава оружје". Групу највећих дужника и даље предводе банке у стечају.

"Више од 50 пореских обвезника изашло је са списка и није више на списку највећих пореских дужника због поступка мировања, а самим тим смањио се и дуг за осамдесет милијарди, са овог списка у односу на претходни", каже Рада Костић из Пореске управе.

Тако сада 500 највећих дужника, дугује 301 милијарду динара, док су предузетници успели да девет милијарди дуга са септембарског списка, сведу на три милијаре динара. Због дуговања која мирују укупан, порески дуг сада је 404 милијарде динара, пре тога био је готово хиљаду милијарди. Да се слично не понови требало би да допринесе и то што се камата на камату, више не обрачунава.

Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа каже да је то једини закон који су подржали, без обзира што редовно плаћају сва пореска задужења.

"Питање да ли је то реалније, јер ако би се обрачунавала реална камата, која заиста представља вредност новца, онда не би било у реду ни отписивати те камате", каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Због примедби Повереника за информације од јавног значаја, Пореска управа, од септембра не објављује списак грађана, дужника.

"Ти већи обвезници физичка лица, и даље су остали са дугом, не смањују порески дуг који се само камати, већина их , није усла ни у репрограм", каже Костићева.

Да би се бар код предузећа, слика боље пореске дисциплине одржала, важно је да сви чији дуг мирује уз могућност отписа камата, редовно плаћају текуће порезе и доприносе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи