Табаковић: Економски програм Владе много извеснији

Избори у овој години, уколико би их било, имали би мањи утицај на економска кретања у земљи од прошлогодишњих избора, каже гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. Разлог за то је, према њеним речима, што је економски програм Владе, за разлику од прошле године, много извеснији.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да би избори у овој години, уколико би се догодили, имали мањи утицај на економска кретања у земљи од прошлогодишњих избора.

"Разлог је једноставан. Сада је много извеснији економски програм Владе за разлику од прошле године, када су постојале бројне недоумице, пре свега у погледу фискалне консолидације, па се трошило и потрошило као да не постоји сутра", рекла је Табаковић у интервјуу за Политику.

Табаковић је рекла да део заслуге за стабилност курса припада НБС због мера које су предузели, али и позитивнијим платно билансним кретањима, као и осталим носиоцима економске политике.

"НБС је у више наврата повећавала степен рестриктивности монетарне политике и променила је смер главних операција повлачећи тако вишак ликвидности из банкарског сектора који би могао да врши притисак на курс динара", рекла је Табаковић.

Како је рекла, НБС је увела и знатно активнији приступ у контроли рада девизног тржишта и анализи понашања банака и њихових клијената кроз обавезу додатног извештавања.

"Банке сада знају да не само да имамо јасан преглед свих новчаних токова, него и да смо у стању да пратимо и утврдимо да ли је било евентуалних договорених заједничких притисака на курс, да ли је било 'пумпања' тражње и промета и слично", објаснила је Табаковић.

Она је рекла да за сада нема званично познатих захтева за отварање нових банака, али да су у току разговори о правном оквиру са арапским инвеститорима заинтересованим за банкарску гринфилд инвестицију у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи