Читај ми!

Најнижи курс динара ове године

Средњи курс динара данас 110,69 динара за евро, што је најнижа цена евра у овој години. Централна банка у петак купила 15 милиона евра на Међубанкарском девизном тржишту да би спречила превелику осцилацију курса. Стручњаци наводе и друге разлоге за јачање домаће валуте.

Динар је данас најјачи према евру од почетка године, средњи курс је 110,69 динара за евро. То је око 25 пара мање него у петак, када је Централна банка на Међубанкарском девизном тржишту купила 15 милиона евра, како би спречила превелику дневну осцилацију курса.

Курс валуте јесте специфична цена динара према некој валути и на њега утиче више фактора.

Шта год да је утицало на понуду и тражњу за динарима, јачање наше валуте прија свима који зараде примају у динарима или имају кредите у еврима.

Секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић каже је Народна банка најавила строжу контролу шпекуланата на девизном тржишту, због чега су се они притајили.

Економисти, ипак, имају објашњење да је сада атрактивније улагати у динарске кредите и хартије од вредности, јер су камате банкама и осигуравајућим кућама на домаћу валуту исплативије.

Зоран Грубјешић из Београдске банкарске академије сматра да је јачање динара најпре последица мера економске политике, као што је одобравање великог броја субвенционисаних кредита где су банке у у кратком року замениле велику количину евра.

Релативно висока каматна стопа коју одређује НБС у контексту инфлаторних очекивања доприноси стабилизацији домаће валуте, оцењује Грубјешић.

За сада имамо колико толико одрживу фискалну политику, али када говоримо о очекивањима, наговештај да ћемо добити датум за преговоре са Европском унијом крајем јуна, још један је фактор који позитивно утиче на курс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи