Читај ми!

"Србијагас" ради на реструктурирању

Предузеће "Србијагас" већ две године ради на реструктурирању, рекао је директор те компаније Душан Бајатовић за РТС. Бајатовић се успротивио плану реструктурирања Министарства енергетике, као и формирању посебног антикорупцијског тима за "Србијагас".

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да то јавно предузеће већ две године ради на реструктурирању под патронатом Европске комисије и успротивио се плану реструктурирања који је најављен из Министарства енергетике.

Бајатовић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да "Србијагас" тражи да после реструктурирања буде високо интегрисана холдинг компанија које ће имати своје делове, али где ће постојати једно предузеће као капа, а одвајају се делови за дистрибуцију и транспорт гаса.

"Није добро то што 'Србијагас' није консултован. Ми већ две године са великом светском компанијом БСГ радимо на реструктуирању под патронатом Европске комисије", рекао је Бајатовић, који је против поделе "Србијагаса" на више мањих предузећа.

"Тиме чувамо тржиште од шпекулативних радњи и 'Србијагас' као национални бренд", рекао је Бајатовић и додао да то предузеће није против реструктурирања, већ против предлога који је најавило Министарство енергетике.

Он је рекао и да тај план предвиђа сличну ситуацију која је у Србији постојала током приватизације.

"Стрпали смо у јавна предузећа све оно што држава није хтела да контролише и остали смо без хиљада радних места, без контроле над привредом и без икаквог уплива државе", рекао је Бајатовић и додао да би се тако угрозила сигурност снабдевања гасом.

Бајатовић је на констатацију да "Србијагас" има милијарду евра дуга, одговорио да и потраживања износе милијарду евра, о чему, како каже, нико не говори.

"Ми радимо са 10 до 15 одсто нижим ценама од тржишних. Гас не плаћају предузећа у реструктуирању, не плаћа држава, не плаћају болнице, школе", рекао је Бајатовић.

Према његовим речима, нејасно је шта се подразумева под планом финансијског реструктурирања који је изнело Министарство енергетике.

Бајатовић сматра и да није добро уводити туторство Европске банке за обнову и развој, које је предвиђено планом Министарства енергетике, у тренутку када се гради гасовод "Јужни ток". 

На питање о најавама антикорупцијског тима за "Србијагас" Бајатовић је одговорио да формирање таквог тела нема законско утемељење.

"Ја сам председник скупштинског одбора за одбрану и безбедност. Хајде онда да укинемо ревизора, да укинемо МУП и пореску полицију", рекао је Бајатовић и нагласио да је против приватних истражних тимова. 

"Ајде сада свуда да формирамо неки антикорупцијски тим, рецимо од полицајаца са сумњивим биографијама, као што је овде случај. Да убацимо неко истражни тим где неки директор не слуша, па да нам седи на глави, док ја не одустанем", рекао је Бајатовић.

Он је нагласио да расправу о реструктурирању "Србијагаса" из јавности треба вратити у Владу.

Бајатовић, који је и потпредседник СПС-а, на питање да ли ће Влада Србије усвојити план реструктуирања одговорио:

"Ако Влада хоће да усваја нечије приватне хирове, нек изволи".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи