Читај ми!

Економски потенцијали југа Србије

Представници општина Прешево, Бујановац и Медвеђа на Сајму инвестиционих потенцијала у Привредној комори Србије упознали заинтересоване компаније са могућностима за улагање у том делу Србије. На Сајму писутни и председници три општине са југа Србије, Рагми Мустафа, Нагип Арифи и Слободан Драшковић.

На Сајму инвестиционих потенцијала у Београду представиле су се општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, које су заинтересоване компаније упознале са могућностима за улагање у том делу Србије. Организатор Сајма је Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Сајам се одржава у Привредној комори Србије, а на њему се представља укупно 22 фирме, по осам из Бујановца и Прешева и шест из Медвеђе.

Предвиђени су и састанци компанија заинтересованих за улагање у те три општине са фирмама и општинским руководствима.

Присутни су и председници три општине са југа Србије Рагми Мустафа, Нагип Арифи и Слободан Драшковић.

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић је на отварању Сајма рекла да Влада Србије свакодневно пружа подршку и води велику борбу за нормалан живот свих грађана без обзира у ком делу земље они живе.

"Претходни период обележила је велика борба Србије за нормалан живот Срба на Косову и Метохији", рекла је Калановићева и додала да влада жели да свим грађанима пружи једнаке шансе и да настоји да привуче нове инвестиције и отвори радна места у сваком месту у Србији.

Калановићева је оценила да је Сајам велика шанса за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу како би се инвеститори са њима упознали и у њих улагали, а не да живе од државне помоћи.

Држава улаже у привреду и инфраструктуру 

Министарка је рекла да је у протекле три године у мала и средња предузећа у те три општине држава уложила 550 милиона динара, а у инфраструктуру је уложено 145 милиона динара.

Калановићева је нагласила и да се у општини Прешево гради индустријска зона која ће бити развојна шанса за тај део Србије.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић истиче да је ситуација на југу Србије је стабилна и нема међунационалних тензија и сукоба.

Станковић каже да има заинтересованих и страних и домаћих инвеститора за те општине, уз подршку Владе и министарстава.

"Показали смо и да је политичка ситуација стабилна што гарантује да ћемо имати веће инвестиције и већи број запослених, а то подразумева и бољи живот грађана у ове три општине", оценио је Станковић.

Шеф Делегације Европске уније Венсан Дежер рекао је да споразум Београда и Приштине "добра вест" и да он за инвеститоре значи стабилност.

Дежер је рекао да је стабилност најважнији услов за привлачење инвестиција.

Амерички амбасадор Мајкл Кирби рекао је да јужна Србија има могућност за развој, јер се налази близу Коридора 10, а и компаније са севера Србије могу у том делу земље да шире своје пословање.

Кирби је рекао да је важно да се створи стабилно пословно окружење и да буду јасни закони и прописи како би инвеститори могли ту да улажу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи