Читај ми!

Седам година за Португал и Ирску

Mинистри финансија eврозоне на скупу у Даблину одлучили да Португалу и Ирској одобре додатних седам година да врате новац од зајма међународних кредитора који им је одобрен за излазак из кризе. Међутим, они морају да поштују буџетске циљеве утврђене с међународним зајмодавцима.

У еврозони - солидарност на делу. Министри финансија показују добру вољу - да се Португалцима и Ирцима да више времена да отплате позајмице за опоравак од дужничке кризе.

Подразумева се да, у замену за време, Португал и Ирска морају да поштују буџетске циљеве утврђене с међународним зајмодавцима.

Јерун Дејселблум, председник Еврогрупе рекао је да министри еврозоне желе позитивну одлуку да се доспеће позајмица продужи за седам година, али са тим морају да се сложе министри свих земаља чланица Европске уније.

Ако је молба та два дужника прошла глатко, поводом Кипра је настала забуна - колико новца треба за спас. Забуна је настала због писма кипарског председника који европским званичницима поручује да су за спас потребне 23 милијарде евра, шест више него што је договорено.

Брзо је разјашњено, Кипар само намерава да раније искористи новац из структурних фондова Уније.

"Људи упоређују јабуке и крушке, а онда причају о наранџама. Уздржаћу се од коментара, јер се то дешава када се вести пишу на основу непотпуних информација из докумената који процуре у јавност", рекао је Оли Рен, европски комесар за монетарну политику.

Новац за структурне пројекте исплаћује се из европског буџета и користи се за пројекте у мање развијеним чланицама како би се подржао њихов економски раст. Исплата је распоређена на седам година, али може да се убрза, као што је урађено у случају Грчке.

Упркос кризи, Кипар за сада не намерава да прода део златних резерви. Причало се, наиме, да ће понудити од 10 до 14 тона полуга вредних око 400 милиона евра. Због страха да ће бити још сличних распродаја, пала је цена злата.

"Може се догодити да европске земље у кризи кажу: Чекајте, чувамо злато за црне дане. Сад су црни дани, хоћемо ли да га продамо", каже Роберт Кол из агенција Ројтерс.

Португалске златне резерве теже су од 380 тона, шпанске од 280 тона, а у италијанском трезору је око 2500 тона.

Последња је злато продавала Француска пре четири године, после чега је Европска унија увела строга правила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи