(Не)издржив темпо за плаћање пореза

Боља слика о пореској дисциплини лако може да се поквари, кажу у Пореској управи. Закон је строг, да би се решиле камата, велике фирме као редовне платише мораће да се доказују годину дана, а мале две године. Велики проблем је неликвидност, показатељи говоре да фирме које уђу у репрограм не могу то да издрже и излазе из њега, оцењују економисти.

Број предузећа која нередовно плаћају порезе и доприносе је преполовљен. Од некадашњих 60 хиљада неплатиша, око 33 хиљаде фирми од октобра редовно плаћа пореска задужења. То је услов за отпис камата на старе дугове, чија главница мирује. Пореска управа још нема податке о броју предузетничких фирми које су ушле у ред редовних платиша.

Боља слика о пореској дисциплини лако може да се поквари, кажу у Пореској управи. Закон је строг - да би се решиле камата, велике фирме као редовне платише мораће да се доказују годину дана, а мале две године.

"Уколико не плаћају, довољно је да један дан закасне, испадају из мировања и цео дуг окамаћен им се враћа, и неће имати право на онај репрограм од 24 рате", каже Рада Костић из Пореске управе.

Такву судбину доживело је првих 6.000 предузећа, која прошлог месеца нису издржала темпо редовног плаћања.  

Укупан дуг фирми које су и даље у игри за отпис камата, јесте 326 милијарди динара, главница од 120 милијарди мирује док би камата од 205 милијарди после годину-две, требало у потпуности да им се отписе. Тек потом, главницу дуга моћи ће да враћају на 24 рате.

Саша Радуловић, економиста каже да део дугова које привреда има нису само порски дугови, већ дугови према банкама, дугови за заостале зараде.

"Велики проблем је неликвидност, показатељи говоре да фирме које уђу у репрограм не могу то да издрже и излазе из њега", каже Радуловић.

Стручњаци процењују и да би држава, која је себи дала краћи рок плаћања него привреди, већ средином идућег месеца могла да да добар замајац бољој ликвидности, али и да би наплата пореских дуговања била успешнија да јој је претходила пореска реформа.

"У четвртак су пуштени налози свим филијалама за принудну наплату и спискови обвезника који нису ушли у прецес мировања, јер овај закон је био изузетно повољан за пореске обвезнике", каже Костићева.

Чак 130. 000 грађана и фирми које нису искористиле ту могућност наћи ће се на удару принудне наплате. Има и оних малобројних, који су одмах уплатили целу главницу дуга, па им је камата већ отписана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи