Читај ми!

Формирање инвестиционог фонда са Русијом?

Делегација Владе Србије разговарала у Москви са руским банкарима о формирању заједничког инвестиционог фонда. Премијер Ивица Дачић објашњава да би тај фонд помагао руским инвеститорима да улажу у Србији, а нашим предузећима да финансирају производњу за извоз на руско тржиште.

Премијер Ивица Дачић и делегација Владе Србије наставили су дводневну посету Русији састанком са замеником председника ВТБ банке Василијем Титовом. На састанку је истакнута могућност отварања инвестиционог фонда у Србији.

"Овде је тема разговора у ствари била како да ВТБ банка, која сада у свом саставу има и Московску банку и која ће наставити да ради као ВТБ Србија, како да направимо један инвестициони фонд који би био заједнички", рекао је Дачић за РТС.

Како је рекао премијер Србије, тај фонд помагао би руским инвеститорима да купују и улажу у Србији, а помагао би нашим предузећима да финансирају производњу за извоз на руско тржиште. Дачић је рекао да очекује наставак преговора у наредних неколико недеља у Београду.

Заједнички инвестициони фонд могао би да помогне раст робне размене, посебно у области пољопривреде, оценио је Дачић, наводећи да је о већем учешћу руских банака на простору Србије разговорао и са руским председником Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевом.

Премијер је, такође, рекао и да је Владимир Путин обећао да ће одобрити увоз малих контингената "Фијатових" возила која се склапају у Србији, иако то није економски интерес Русије.

Према Дачићевим речима, Русија нема економски интерес да увози "Фијатова" возила из Србије без царине, тако да би увоз малих контингената био резултат привилегованог партнерства. Први контингент фијатовог модел "500Л", који је данас премијерно представљен у Москви, могао би да буде од 10.000 возила.

У случају договора, и Русија би добила право да под истим условима извезе возила руске производње у Србију, рекао је Дачић.

Друга транша кредита у другом полугођу

Српски премијер рекао је да другу рату руског кредита за подршку буџету Србије, од 200 милиона долара, очекује у другој половини године и да верује да око тога неће бити проблема.

У Москви је јуче потписан споразум о кредиту за подршку буџету Србије вредан 500 милиона долара. Дачић је српским новинарима у Москви рекао да прва транша тог кредита, од 300 милиона долара, треба да буде исплаћена у првој половини године, односно 30 до 40 дана после одобравања споразума.

Према његовим речима, Русија мисли да је "добро" да се за другу рату најпре потпише одређени финансијски споразум између Србије и Међународног монетарног фонда (ММФ), као доказ за стабилност тржишта.

"Ја сам им објаснио да односи Србије и ММФ-а нису баш као односи других земаља са ММФ-ом, али ја мислим да то неће бити проблем", рекао је српски премијер на крају посете Москви. Руски министар финансија Антон Силуанов раније је изјавио да ће други део руског кредита бити дат после закључивања стабилизационог споразума Србије са ММФ-ом.

Дачић је оценио да је руски предлог да та земља финанисира изградњу српског дела гасовода Јужни ток "коректан", а да Србија врати позајмицу новцем од транзита гаса.

Премијер и делегација Владе Србије завршили су дводневну посету Русији током које су, поред разговора са руским председником Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевом, потписали седам билатералних споразума, укључујући и споразум о одобравању кредита за помоћ буџету Србије.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи