Првe дозволе за енергетске пасоше

Министар урбанизма и грађевине Србије Велимир Илић доделио је лиценце фирмама које ће моћи да издају енергетске пасоше без којих, убудуће, ниједан нови и реконструисани објекат неће моћи да добије употребну дозволу.

Министарство грађевинарства и урбанизма Србије доделило je 31 предузећу дозволе за издавање "енергетских пасоша" за зграде.

"Од данас званично 31 предузеће у Србији лиценцирано је да може да издаје 'енергетске пасоше' ", рекао је министар грађевинарства и урбанизма Србије Велимир Илић приликом уручења дозвола.

Услов за то је да предузеће има бар два инжењера с лиценцом за издавања "енергетских пасоша".  Илић је подсетио да од септембра 2012. године ни један новосаграђени објекат не може да добије употребну дозволу уколико нема "енергетски пасош".

Илић је рекао да би Србија требало да искористити повољне кредитне линије Светске банке и других банака за побољшање енергетске ефикасности у зградама.

Студија Министарства показала је да у наредних 10 година има посла за 100.000 радника који би радило на томе, казао је Илић и додао да би се радници запослили у индустрији грађевинксих материјала и у грађевинарству.

Министар је рекао да очекује да ће Влада Србије направити прве кораке и искористити могућност да за побољшање енергетске ефикасности зграда грађани добију повољне кредите, с малим каматним стопама.

Илић је навео да 20 одсто кућа у Србији није омалтерисано и да је Србије и због тога међу највећим потрошачима енергије по јединици производа и по квадратном метру стамбеног простора у Европи.

Документ о општим подацима о згради

"Енергетски пасош" је документ који садржати опште податке о згради, климатске и термотехничке податке, и препоруке за побољшање енергетских својстава објекта.

Правилником о "енергетском пасошу" утврђено је разврставање зграда у осам "енергетских разреда": од "А+" што је оцена за највећу енергетску ефикасност, до "Г" што је оцена за најмању.

Нове зграде морају да имају бар категорију "Ц" што значи да потрошња енергије не сме бити већа од 65 киловатсати по квадратном метру годишње што је на нивоу европског просека.

"Пасош" је обавезан и приликом реконструкције, промета и издавања некретнина, али неће бити потребан за викендице, за зграде површине мање од 50 квадратих метара, ни за помоћне зграде и производне погоне који се загревају на мање од 12 степени Целзијуса.

Стари објекти мораће да се унапреде најмање за једну категорију по критеријуму утрошка енергије што ће постићи додатном изолацијом фасаде, заменом прозора и друге столарије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи