Читај ми!

Покренут стечајни поступак над РБВ

Привредни суд у Новом Саду донео решење о отварању стечајног поступка над Развојном банком Војводине. За стечајног управника одређена Агенција за осигурање депозита у Београду.

Донето решење о отварању стечајног поступка над Развојном банком Војводине (РБВ) у Привредном суду у Новом Саду. За стечајног управника одређена је Агенција за осигурање депозита у Београду.

Како је Танјугу изјавила портпаролка тог суда Оливера Лазић Русов, одлука о стечају извршна је од поноћи и биће објављена у Службеном гласнику, а повериоци РБВ су позвани да у року од 60 дана од дана објављивања, пријаве своја потраживања.

РБВ у стечају наставиће да послује како би била обављена продаја имовине те банке и намирена потраживања.

После закључених одговарајућих уговора о преузимању, у суботу у новосадском суду, депоненти РБВ од данас су клијенти Поштанске штедионице, на чијим шалтерима у Новом Саду, како преносе медији, данас није било више посла него што је то уобичајено.

По свему судећи, власници рачуна у досадашњој РБВ нису у великом броју искористили први радни дан после преузимања те банке да би подигли свој новац или обавили друге банкарске послове, а службеници "Штедионице" су, како истичу, спремни да им помогну у тим банкарским трансакцијама.

Град Нови Сад би, како је за РТВ изјавио члан Градског већа задужен за финансије Дејан Мандић, могао да до краја ове недеље располаже са својих 1,5 милијарди динара који су били "заробљени" у РБВ, пошто је са представницима Банке Поштанска штедионица договорена динамика повраћаја тог новца.

На основу уговора о преузимању, Поштанска штедионица преузима око 17,5 милијарди динара укупних депозита РБВ.

Због недостајуће квалитетне имовине, око 6,3 милијарде динара биће покривено новим обвезницама Покрајине Војводине 78,11 одсто и Републике Србије 21,89 процената, како је било предвиђено споразумом између Владе Србије и покрајинске владе, закљученим у децембру прошле године.

Према том споразуму ће новоформирани Развојни фонд Војводине преузети део кредита РБВ датих правним лицима, као и део пословне мреже, укупне вредности која је идентична новоемитованим обвезницама.

Влада Србије донела је 5. априла одлуку да РБВ и Банка Поштанска штедионица закључе уговор о преузимању дела имовине и дела обавеза, који предвиђа преузимање клијената РБВ од 8. априла.

Закључак је, како је саопштено, донет ради очувања стабилности финансијског система и позитивним мишљењем Народне банке Србије, а према том уговору су сви депоненти РБВ, око 70.000 грађана, предузетника, малих, средњих и великих компанија и јавних предузећа, од 8. априла ове године клијенти Банке Поштанске штедионице и наставиће да слободно располажу својим новцем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи