Читај ми!

Љајић: Држава не регулише цене на тржишту

Увођење социјалне корпе није популистички потез, већ покушај да у условима економске и социјалне кризе обезбедимо намирнице по што приступачнијим ценама, рекао министар Расим Љајић. Трговци су на тај начин повећали промет, за неке робе и до 30 одсто, а потрошачи су добили ниже цене, истиче Љајић.

Министар трговине Расим Љајић изјавио је да увођење социјалне корпе није популистички потез и да држава не регулише цене на тржишту, већ да та акција показује друштвено одговорно пословање компанија.

"Ово је покушај да у условима економске и социјалне кризе обезбедимо намирнице по што приступачнијим ценама", рекао је Љајић агенцији Бета.

Он је нагласио да су се држава и Влада извукле из концепта социјалне корпе, да не би били тужени за популизам и оставили компанијама да промовишу друштвену одговорност, а како је навео, тај концепт одговара и трговцима и потрошачима.

Како је оценио, трговци су на овај начин повећали промет, за неке робе и до 30 одсто, а потрошачи су добили ниже цене.

"Ми ништа више од овог у датим околностина не можемо да предузмемо", рекао је Љајић.

Он је додао да "нису измислили топлу воду" са концептом социјалне корпе, јер та акција постоји на сличан или исти начин у многим земљама, као и у Европској унији.

Према његовим речима, држава ће на средњи рок радити на побољшању пословног амбијента, јачању конкуренције и довођењу нових трговинских ланаца.

Љајић је навео да се за сада за учешће у социјалној корпи, које је добровољно, пријавило седам трговинских ланаца и девет произвођача, а да се преговара са још два трговца.

Трговински ланци понудили су од почетка априла у својим радњама производе из социјалне корпе по ценама нижим и до 30 одсто за одређене производе прехране и кућне хемије.

Љајић је рекао и да је пре неколико дана разговарао са представницима шведског производјача намештаја ИКЕА, који планира да отвара робне куће у Србији, и да је договорено да они сами саопште кад и на који начин крећу да послују у Србији.

"Евидентно је да ће они почети да раде у Србији, а сами ће обавестити јавност када ће то бити", рекао је Љајић.

Он је рекао да за сада нема никаквих препрека за то и да им држава пружа сву логистичку подршку да добију сва потребна документа, као и да тај процеш тече несметано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи