Читај ми!

Чек на почек као сламка спаса

Због кризе и ниског стандарда, бескаматно кредитирање купаца чековима на одложено лагано расте, кажу у Министарству привреде и финансија. Такав вид плаћања за многе је сламка спаса, јер своје обавезе могу пролонгирати и до годину дана. Ипак, привредници упозоравају да би наставак те праксе могао да утиче и на повећање цена.

Чек на почек и даље важи и поред почетка примене закона о ограничавању плаћања у привреди, а криза и низак стандард терају све више грађана да користе чекове као финансијску сламку спаса, пошто такав вид плаћања омогућава продужење отплате и до годину дана.

Чек на почек за многе је финансијска пречица до следећег месеца. Папирнати помоћник, у тренутку када нема пара на рачуну помаже да се напуни фрижидер, обнови техника, оде на летовање, купи намештај, обућа или гардероба.

У структури промета великих трговинских ланаца чекови учествују са око десет одсто. У време великих предпразничних куповина њихов број се удвостручује.

Са појачањем економске кризе 2009. године, број чекова у оптицају већи је за готово 600 хиљада. Њихова вредност повећана је скоро за четири милијарде и премашила 38 милијарди динара.

Марија Спасојевић из "Амана" ка же да у том трговинском ланцу и даље постоји могућност плаћања чековима грађана. "Рокове плаћања нећемо смањивати. Ту могућност ћемо покрити из сопствених средстава, а обавезе према добављачима ћемо измиривати на време", истиче Спасојевићева.

У фебруару 2013. промет је 7,3% нижи него у истом периоду прошле године.

Због слабе тражње и мале куповне моћи и поред Закона о ограничавању плаћања трговци и произвођачи ће наставити да кредитирају продају, процењују у Асоцијацији малих и средњих предузећа и предузетника.

"Дугорочно гледајући то ће значити веће задуживање привредника за обртна средства, тако да треба очекивати и повећање цена по основу цене капитала која ће бити увећана за камату или кредитну подршку", сматра Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа и предузетника Србије.

Закон о роковима плаћања у привреди не регулише односе између трговинских ланаца и потрошача, кажу у министарству финансија и привреде.

"Ми не очекујемо да ће трговински ланци укидати чекове на почек грађанима који су у пракси доста чести и мислимо да ће трговински ланци, сходно својој трговинској политици коју воде задржати овај облик кредитирања купаца како би одржали промет", каже саветник у Министарству финансија и привреде Нина Самарџић.

Банке саме одлучују да ли ће нудити чекове или не, а број чекова зависи од стања на рачуну.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи