Читај ми!

Србија није извезла токсичну пшеницу

У Македонију није извезена пшеница у којој је утврђено повећано присуство олова, јер се приликом извоза прилаже извештај о обављеним анализама о исправности хране, саопштило је Министарство пољопривреде Србије.

Министарство пољопривреде Србије саопштило је да у Македонију није извезена пшеница у којој је утврђено повећано присуство олова и да о таквој пошиљци, о којој извештавају медији, није добило званично обавештење од македонских надлежних органа.

У Фитосанитарној инспекцији Министарства пољопривреде Србије агенцији Бета су рекли да таква пшеница "није могла бити извезена јер се приликом извоза прилаже извештај о обављеним анализама о исправности хране".

Прецизирано је да се приликом извоза, ради добијања потврде о испуњености услова у погледу безбедности хране и хране за животиње, фитосанитарном инспектору прилаже извештај о испитивању који обухвата испитивања квалитета, присуства тешких метала, пестицида, микробиолошка испитивања и присуства микотоксина, а на основу потписаног билатералног Споразума са Македонијом.

"Не постоји опасност да се таква пшеница, за коју се наводи да садржи веће концентрације олова, појави на тржишту Србије", тврде у Фитосанитарној инспекцији.

Објашњено је да се у случају повратка у земљу, таква роба третира као роба из увоза и подлеже контроли као и све пошиљке из увоза на основу Закона о безбедности хране.

"Пшеница у Србији се редовно контролише, а на основу података института и стручних служби које прате њен квалитет, као и према подацима Министарства пољопривреде са терена, пшеница рода 2012. године најквалитетнија је у последњих пет година", наводи се у
саопштењу.

Подсећа се да је у 2012. години из Србије у Македонију је извезено 14.400 тона пшенице, као и да је сваку пошиљку пратила потврда о испуњености услова у погледу безбедности хране и хране за животиње.

Од почетка 2013. до сада извезено је више од 8.200 тона и такође, сваку пошиљку је пратила наведена потврда о испуњености услова у погледу безбедности хране и хране за животиње.

Медији у Македонији и Србији пренели су да је у три од пет узорака пшенице, увезене из Србије у Македонију пре више од месец дана, суперанализом је потврдјен недозвољени ниво олова.

То је потврдила Агенција за храну и ветеринарство у Скопљу, али није познато колика је количина затроване пшенице која је ушла у Македонију у пет пошиљки укупне тежине од 330.220 килограма.

Произвођачи брашна из Македоније су по објављивању те вести татражили да се испита и брашно пореклом из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи