Читај ми!

Сваки други незапослен међу младима

Од почетка године свакога дана 120 људи је изгубило посао. Број оних који су се уписали у спискове Бироа за запошљавање од Нове године већи је за 11.000. Сваки други млади човек је незапослен, што је дупло више од европског просека. У Националној служби за запошљавање кажу да њихове мере дају резултате, мада је готово исти број оних који добију и изгубе посао.

На посао у Србији чека 790 хиљада људи који су пријављени Националној служби за запошљавање. Почетком априла објављено је девет јавних позива за активне мере запошљавања које спроводи држава, кроз обуке, праксе и јавне радове. Од почетка године свакога дана без посла је остајало 120 људи.

Ни новца, ни посла - судбина је сваког четвртог радно способног у Србији. Број оних који су се уписали у спискове Бироа за запошљавање од Нове године већи је за 11.000. Две петине незапослених на посао чека дуже од четири године.

Тако је и Марија Ђокић из Бора после трудноће постала трећи члан породице који не ради. Марија је на бироу пет година и како каже, није до сада радила у струци иако је завршила факултет.

"Супруг ради у РТБ-у Бор, његови родитељи су због лоше приватизације остали без посла у фабрици вентила и још увек чекају накнаду на заостале плате", рекла је Марија.

Незапослени имају право на новчане накнаде, и за то држава издваја око 19 милијарди динара, што је пет пута више него за све мере запошљавања заједно.

Зоран Мартиновић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике каже да је велики обухват лица, око 70.000, која су на евиденцији рада и користе те врсте накнада.

"Свакако да су то много већа средства од онога што се улаже за активне мере, али имајући у виду да су то законска обавеза, онда у том смислу не треба правити нека поређења", каже Мартиновић.

У Србији је сваки други млад човек незапослен, што је дупло више од европског просека. У Националној служби за запошљавање кажу да њихове мере дају резултате, мада је готово исти број оних који добију и изгубе посао.

"Ми можемо да будемо узадовољни са обзиром на средства која имамо да је повећан број лица који је запослен током претходне године - 205.000 лица је запослено са наше евиденције, а од тог броја, 71.500 је запослен кроз наше активне мере", каже Срђан Андријанић из Националне службе за запошљавање.

Број незапослених у земљама Европске уније достигао је рекордних 19 милиона. Највише их је у Грчкој и Шпанији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи