Читај ми!

Нереална цена гаса

Гас неће поскупети до краја године, рекао директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и указао да цена није реална и да се одржава због лоше економске ситуације и социјалне сигурности. "Србијагас" у овом тренутку гас продаје по 35 динара, а требало би да га продаје по 47 динара, рекао Бајатовић.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да гас неће поскупети до краја године, а биће набављене и довољне количине енергената за грејање у предстојећој сезони.

Гостујући на Радио-телевизији Србије, Бајатовић је указао да цена гаса није реална и да се одржава због лоше економске ситуације и социјалне сигурности.

"Србијагас у овом тренутку гас продаје по 35 динара, а требало би да га продаје по 47 динара. Ту се ради о стандадру становништва, поскупљује и цена услуге даљинског грејања, а све се то одражава на стандард становништва. Зато је Влада одлучила да се цена гаса не повећава до краја године", казао је Бајатовић.

Он је подсетио да ће од наредне године цену гаса одређивати независно тело – Агенција за енергетику. Према његовим речима, цена гаса требало би да се усклађује квартално, на три месеца у складу са приказима трошкова.

"Биће нешто слично као са ценом деривата, само што су промене у гасном сектору спорије, јер се цене усклађују квартално, на свака три месеца".

Бајатовић је указао на велика дуговања овом предузећу којем се дугује 800 милиона евра, док сам "Србијагас" банкама дугује 630 милиона евра.

"Са овом ценом гаса, чак и уз најављено поскупљење цене грејања, већина топлана неће моћи да купи мазут и неће моћи да плати испоручене количине гаса. Нама даљински системи грејања дугују 16 милијарди динара", рекао је Бајатовић, додајући да се до краја грејне сезоне не очекује смањење тог дуга, већ само повећање.

Бајатовић је, ипак, истакао да ће, како би се обезбедила социјалана стабилност, бити обезбеђене довољне количне енергента.

"Оно што не платимо на мосту платићемо на ћуприји. Пре или касније, оно што 'Србијагас' не може да плати из свог пословања мораћемо да платимо као јавни дуг", упозорио је Бајатовић.

Бајатовић је рекао да ће Србија од идуће године добити додатно снижење од 50 долара за 1.000 кубних метара гаса из Русије, али да се то снижење неће одразити на цену гаса коју плаћају крајњи потрошачи, јер је садашња цена знатно нижа од реалне.

Према постигнутом договору са руском страном, од почетка идуће године Бајатовић очекује да ће цена гаса за Србију бити снижена са 470 на 420 долара за 1.000 кубних метара. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару