Читај ми!

Ратари незадовољни ценом пшенице

Држава почела откуп 100.000 тона пшенице за потребе робних резерви. Понуђена цена од 23 динара по килограму. Одзив пољопривредника слабији него прошле године.

За потребе робних резерви држава је почела откуп 100.000 тона пшенице. Цена је 23 динара за килограм, па пољопривредници тек праве рачуницу.

Пољопривредници су се више распитивали за услове које држава нуди, него што су робу продавали. Првог дана су пријављене само 4.000 тона пшенице и то углавном од произвођача из подунавског и поморавског округа.

"Цена није толико атрактивна и много је мањи притисак од стране пољопривредних произвођача за продају пшенице, него што је то био случај прошле године, када смо за око сат и по продали половину од предвиђене количине за откуп, око 50.000 тона", каже Жарко Галетин из Продуктне берзе.

Пољопривредник из Стејановаца код Руме Ђорђе Шивољски каже да је добра понуда, само што мисли да је касно.

"После битке сви су генерали, овде се зна тачно колико је посејано, колики је принос и сад је пројектована цена, питање је што то није урађено раније, пре него што је први комбајн закосио пшеницу", каже Шивољски.

"Имали смо 10 хектара пшенице, принос је био 50 тона. Имам 35 тона на лагеру у Руми на силосу, па бих сад око 25 тона продао држави, а ово касније каква год да буде цена", каже  пољопрвредник из Добринаца код Руме Никола Девић.

Има и оних који сматрају да цена може да буде и виша. "За робне резерве још нисам заинтересован, зато што је род ове године смањен, а цена може и боље да иде", каже пољопривредник из Добринаца код Руме Милан Девић.

Пољопривредна газдинства робним резервама могу да продају најмање пет тона пшенице, а највише 100 тона, док ће се од задруга откупљивати максимално 150 тона хлебног зрна.

У Робним резервама кажу да су пажљиво пратили цену пшенице од почетка жетве.

"Цена се кретала од 20 до 24 динара, тако да је цена од 23 динара коректна у данашњим условима. Пшеница ће бити исплаћена у року од осам дана од достављања документације да је пшеница ускладиштена у силосе републичке дирекције за робне резерве, што значи да нема никакве бојазни да средства нису обезбеђена", каже Горан Тасић из Дирекције за робне резерве

Чак и ако се не откупи све што је планирано, у Дирекцији за робне резерве кажу да ће имати довољно пшенице за евентулане интервенције на тржишту.

У ову годину су, објашњавају, ушли са значајним прелазним залихама, које су складиштари обавезни да занове. А ускоро ће бити ускладиштена и пшеница од произвођача, који су зимус од државе узимали минерално ђубриво у размену за пшеницу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару