Читај ми!

Златни Црни врх

Процењује се да Црни врх има око 130 тона резерви злата. Уколико студије покажу економску оправданост посла, канадска компанија "Авала рисорсис" за три годне планира да отвори два рудника, што би Србији донело инвестицију од 500 милона долара.

На основу досадашњих геолошких истраживања, процењује се да Црни врх има око 130 тона резерви злата. Уколико студије покажу економску оправданост тог посла, канадска компанија "Авала рисорсис" за три године планира да отвори два рудника, а то би Србији донело инвестицију вредну 500 милона долара.

Канађани на Црном врху трагају за златом већ осам година. Имају 240 запослених и истражују резерве тог племенитог метала на три локацијеа, а до краја године очекују се и званични резултати истраживања.

"Планирамо да уложимо 24 милиона евра. Недавно смо најавили почетну процену налазишта злата у оквиру нашег великог пројекта истраживања у источној Србији, у близини Жагубице", каже директор "Авале Рисорсиса" Џеф Пенок.

"Постоји и веће налазиште које сада води 'АМЦ Консалтантс', независна британска рудаска консултантска фирма. Налазиште је процењено на 38 милиона тона што је једнако као милион и по унци злата", каже Пенок.

Душан Сајић из Министарства животне средине, рударства и просторног планирања каже да је реч о ресурсима средње величине.

"Сматра се да све оно што је преко пет милиона унци злата врло вредно и да су то велика лежишта. Највећа светска лежишта злата износе преко 10 -15 милиона унци злата", каже Сајић.

Планира се отварање два рудника површинске експлоатације што би донело велику корист и држави и тимочком крају. Рачуна се на приход од такси, рудне ренте, запошљавање, што би покренуло и друге привредне гране.

Због економске кризе злату расте вредност. Отуда и не чуди да је последњих година удвостручен број компанија које истражују резерве злата у целом свету.

"Највеће светске фирме улажу пуно у истраживање и експлоатацију злата. Међутим, главна истраживања злата у свету раде мале приватне јуниор компаније, које раде у 73 земље. Процентуално највећи број тих фирми истражује у Канади и Америци", каже геолошки консултант Никола Савић.

Налазишта злата на Црном врху и целој Источној Србији спадају међу најбогатије у Европи. У неким крајевима, посебно на реци Пек, још се може видети велики број људи који ручно испирају злато. Кажу да могу да нађу од 10 до 100 грама.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару