Читај ми!

Најуспешнија српска предузећа

Агенција за привредне регистре прогласила НИС за најуспешније, а Ју Ес Стил за најнеуспешније предузеће у 2011. години. Предузећа анализирана по пословном приходу, нето добитку, капиталу, нето и кумулираном губитку.

Најуспешније предузеће у прошлој години била је "Нафтна индустрија Србије", док је највећи губиташ Ју Ес Стил Србија, саопштила је Агенција за привредне регистре (АПР).

АПР је представила резултате пословања "100 нај" привредних друштава која су, према финансијским извештајима, била главни носиоци целокупне домаће привреде у 2011. години, а анализирани су по пословном приходу, нето добитку, капиталу, нето и кумулираном губитку.

Регистратор за финансијске извештаје и бонитет Ружица Стаменковић изјавила је на конференцији за новинаре да је НИС прошле године остварио приход од 192 милијарде динара и нето добитак од 41 милијарде динара, што је повећање од 146,3 одсто.

На другом месту на листи успешних предузећа је Електропривреда Србије са приходом од 126 милијарди динара, а следи Телеком Србија са приходом од 87 милијарди динара, истакла је Стаменковићева.

"Сто најпрофитабилнијих предузећа исказало је скоро половину исказаног нето добитка српске привреде и у основним финансијским перформансама српске привреде учествују са 23,5 одсто, а у укупном броју запослених са 11,2 одсто", рекла је Стаменковићева.

Стаменковићева је навела да је највећи нето губитак прошле године имала компанија Ју Ес Стил Србија од 16 милијарди динара, следи Галеника са губитком од 12 милијарди динара.

Предузећа са листе највећих губиташа чине половину нето губитка укупне привреде Србије и запошљавају 7,4 одсто укупног броја радника.

Највеће кумулиране губитке има предузеће Железнице Србије од 134 милијарде динара, али треба напоменути да то предузеће истовремено заузима у четврто место на листи предузећа са највећим добитком, објаснила је Стаменковићева и додала да 100 предузећа са те листе чине половину кумулираних губитака целе привреде, и запошљавају 13,8 одсто радника.

Водећа места на листи 100 предузећа са највећим капиталом заузела предузећа Путеви Србије и Електропривреда Србије, на које се односи 19,1 одсто капитала српске привреде и која располажу са три петине капитала на нивоу привреде и запошљавају 15 одсто радника, закључује Стаменковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи