Професори енглеског са курсом

Наставу енглеског језика у Основној школи "Милоје Закић", у Куршумлији, годинама држе наставнице са положеним курсевима. Стручност небитна, лојалност директору главно мерило за добијање посла, каже професорка Весна Милетић.

У Основној школи "Милоје Закић", у Куршумлији, наставу енглеског језика, већ годинама, држе Бојана М. дипломирани педагог и Зорица И. наставник физике и хемије са положеним курсевима.

Супротно закону о основној школи, Зорица је чак у овој установи пре четири године засновала и стални радни однос. Руководство школе тврди да је радило по закону и кад су их примали, као и сада, када су им дали отказ, по налогу просветног инспектора.

Весна Милетић, професор енглеског језика којој је приликом расподеле часова запало четрдесет километара удаљено издвојено одељење у Луковској бањи, каже да главно мерило за рад у овој школи није стручност већ подобност и лојалност директору.

"Он има друге људе којима је обећао да ће их примити. Тако је мени ставио до знања ду ћу ја, као дипломирани професор енглеског језика, са десет година радног стажа и лиценцом, два пута недељно путовати за Луково", каже Милетићева.

"Осуђујем то, срамота је данас да неко са "возачким" курсом од 30 часова предаје енглески језик", каже један од првих професора енглеског језика у Куршумлији Живорад Петровић који тврди да се о стручности наставника више водило рачуна пре четрдесет година него данас.

Деца сносе последице

Родитељи, који су из разумљивих разлога желели да остану анонимни страхују да деца због овакве селекције наставника већ трпе последице. Они су принуђени да својој деци плаћају приватне часове енглеског језика, јер у школи не добијају потребно знање.

Општински просветни инспектор Ружа Спаловић у записнику о инспекцијском надзору констатује да је Зорица И. могла у школи да заснује радни однос на неодређено време само да је којим случајем конкурисала десет година раније.

Овако, све је урађено без правног основа због чега је и наложила раскид уговора о раду, а као одговорног означила директора Животу Вуксановића, чију је смену, такође, тражила.

Директор Вуксановић није желео да коментарише налаз инспекције као ни оптужбе да је својим радом угрозио васпитно-образовни процес у школи док Школски одбор стаје на његову страну иако је у обавези да га смени.

"Директор то није урадио самовољно већ на предлог Школског одбора", тврди председник овог тела Страимир Ђокић и додаје да директор мора да испоштује предлог Школског одбора.

Међутим, према закону, директор је тај који врши избор кандидата у радни однос. Бојана М. добила је отказ, а Зорица И. и даље предаје енглески језик, али на одређено време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи