Број донора удвостручен

Србија више није на дну европске лествице по броју кадаверичких трансплантација. Потенцијалних давалаца органа је готово два и по пута више. Донорску картицу има 47.000 грађана Србије.

По броју кадаверичних трансплантација, када се органи узимају од особе код које је наступила мождана смрт, Србија више није на дну европске лествице.

На Европски дан донације органа, саопштено је да је пре две године само десет породица у Србији дало сагласност за трансплантацију, 2009. године 26 фамилија, да би већ у првој половини ове године тај број био достигнут.

Потенцијалних давалаца органа је готово два и по пута више. Донорску картицу сада има 47.000 грађана Србије.

Симболичном шетњом и манифестацијом на Тргу Републике поручено је да када се један живот гаси, више других може да буде спасено и продужено, и да су много веће шансе да будемо потенцијални примаоци него даваоци органа.

"Захваљујући томе што сам добила јетру, ја сам ту где јесам, иначе не бих била међу живима. Можете да схватите колико се мој живот променио, и колико ми то значи, за мене то значи живот", рекла је Маринковићева.

Захваљујући, пре свих, породицама које у најтежем тренутку, када губе свог члана, треба да одлуче и омогуће да крај једног живота буде продужетак другог, у Србији је за годину дана урађено више кадаверичних трансплантација него икада. Ипак, на листу чекања свакодневно се дода неко име.

Доктор Дечије клинике у Тиршовој Зоран Крстић рекао је да је само на неуролошком одељењу дечје клинике лечено 20 деце која се налазе у почетној или озбиљној бубрежној исуфицијенцији и додао је да тај програм мора да се настави.

Према његовим речима, види се напредак, пре свега захваљујући промоцији, јер ово је потпуно нешто што може да се схвати као "еквивалент васкрснућу".

"Свако у себи треба да преломи, и да се сети једне кључне ствари, а то је да је човек, човеку ипак највећи пријатељ, ако препознамо у себи ту лепоту и ту радост лепше и лакше ћемо живети. Према томе, пријатељи моји, потпишите картицу као Радош и Манда", рекао је глумац Радош Бајић.

У Србију следећег месеца долазе представници "Еуротранспланта", када ће се знати када ћемо потписати уговор о прелиминарном чланству у организацију која има 130 милиона потенцијалних донора. Циљ је да грађани, којима су неопходни органи, буду на јединственој европској листи за трансплантацију.

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је да се постигло да две лабораторије у Институту за трансфузију у Београду и Новом Саду добију европске сертификате да могу да буду део мреже европских лабораторија, као и број донација који се повећава неопходни су координатори трансплантације у болницама.

Манифестацију "Продужи живот" подржали су многи грађани, глумци, музичари и запослени у РТС-у. Од краја 2008. године, РТС води медијску кампању промоције завештања и трансплантације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара