Какво печење - такво лечење

Да посебно ових топлих дана треба водити рачуна о томе где купујемо намирнице и храну, показује податак да је, у протекле две недеље, из малопродајних објеката у земљи, повучено више од 1.000 килограма свињског меса сумњивог квалитета.

Ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде, у протекле две недеље, из малопродајних објеката у земљи, повукла је више од 1.000 килограма свињског меса сумњивог квалитета.

Посебно током лета, савет је да производе купујете само у регистрованим објектима, са расхладним уређајима.

Шеф одсека Ветеринарске инспекције Београда Душан Љуштина истиче да се посебна пажња обрати на изглед, боју намирница, декларацију, јер је декларација, како каже, лична карта сваког производа која садржи назив произвођача, назив производа, састојке тог производа, рок употребе.

На температурама које прелазе тридесет степени, најбрже се кваре свеже свињско, јунеће и млевено месо.

"Сваки дан водимо рачуна о квалитету робе, да буде свежа и под ветеринарско-санитарним надзорима условљена. То је наша одговорност и ми морамо да се понашамо тако", рекао је Сретен Пајовић, власник месаре.

Грађани, ипак, најчешће купују код продаваца које познају, јер је, кажу, тако квалитет загарантован.

Из Националне организације за заштиту потрошача подсећају да Закон о безбедности хране прописује висок стандард квалитета намирница. Мора да се зна и порекло производа, посебно на киосцима са брзом храном.

"Неће моћи свако да прави ни пљескавицу у свом објекту, нити да је продаје у продавници, да нуди услужно печење, да месо коме је истекао рок трајања насоли, набибери, стави црвене паприке, па још понуди добро печење. Ви сте као задовољни, а претежно је то месо коме је истекао рок трајања", рекао је Горан Паповић из Националне организација за заштиту потрошача.

Србија је једина земља у окружењу која нема Агенцију за безбедност хране. Стручњаци подсећају да ни земље на простору бивше Југославије нису достигле стандарде Европске уније и да, баш из тих подручја, у Србију стиже храна сумњивог квалитета.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 02. новембар 2024.
7° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње