Пешачење због клизишта

Због клизишта које им је пресекло пут, мештани седам села на југу Србије већ два месеца су одсечени од цивилизације. Без превоза, намирница и могућности за нормалан живот остало је 1.500 људи.

Обилне падавине и поплаве које су пре два месеца дана захватиле општину Гаџин Хан, једну од најнеразвијенијих у Србији, активирале су петнаестак клизишта. На појединим местима, срушени су мостови и одсечени путеви, па је седам села потпуно изоловано.

Тешко је рећи коме је данас у Планинском Заплењу теже, родитељима трогодишњег Стефана који страхују како ће до лекара, ако затреба, или осамдесетдводогишњем Љубомиру Соколовићу из села Дуга Пољана, који до амбуланте у оба смера препешачи укупно 16 километара.

"Коме није тешко, наравно да је тешко сад кад одем. Кад легнем, ко зна кад ћу да устанем, уморан сам", рекао је Љубомир.

Без превоза, намирница и могућности за нормалан живот остало је 1.500 људи. Клизишта су однела 300 метара регионалног пута и неколико мостова. Мештани кажу да робу терају ручно у колицима и на раменима, а тако је и враћају, без могућности било каквог превоза.

Мирјана Ранђеловић из села Дуга Пољана каже да са своје 62 године мора да препешачи седам километара, како би прехранила себе и своју мајку која има 90 година.

До прве продавнице која ради три пута недељно иде се организовано, преко шуме и поља. Сиромашна општина нема пара да помогне, јер јој је за измештање километра пута потребно 24 милиона динара, а то је петина годишњег буџета.

Председник општине Саша Ђорђевић каже је то ситуација коју општина не може сама реши, јер они, из сопствених средстава, не могу "ни ударне рупе на путевима да покрпе".

Санацију путева мештани сувопланинских села очекују што пре, пошто ће за неколико недеља морати да иду у жетву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи