Бескомпрoмисно у спречавању сукоба интереса

Нема компромиса када је упитању сукоб интереса, изјавио председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић нагласивши да неће пристати на измене Закона о Агенцији за борбу против корупције које би омогућиле такав сукоб.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић изјавио је да неће пристати на измене Закона о Агенцији за борбу против корупције које би омогућиле сукоб интереса, јер би то представљало кршење Устава Србије.

"Нећемо се повлачити када је у питању сукоб интереса, с једне стране, између јавног и приватног, и с друге стране, да неко не може обављати функцију у представничком и извршном телу", истакао је Чупић на конференцији за новинаре.

"Ту нема компромиса", рекао је Чупић и истакао да се не може правити компромис око нечега што доводи у питање Устав и питање поделе власти.

Чупић је рекао да је после његове реакције закон повучен, јер Агенција не прихвата да се закон мења иза њених леђа.

Чедомир Чупић је рекао да је у понедељак одржан састанак са министарком правде Србије Снежаном Маловић на коме је договорено формирање радне групе која ће радити на изменама Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Према речима Чупића, став министарке је био разуман и рационалан, она је показала велико разумевање за процедуру и истакла да хитна измена закона без знања агенције није добра, због чега је то повучено из парламента.

Чупић је нагласио да је важно да се закон измени тако што ће побољшати рад Агенције и борбу против корупције, за шта, како је рекао, сада постоје добре намере и добра воља.

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић је нагласила да измена предлога закона више није тема јер је повучен из парламента.

Марковићева је истакла да Агенција која је примењивала закон шест месеци има могућности да објасни шта у пракси свака законска одредба доноси.

"Намере су увек добре. Да нису биле добре ми не бисмо имали састанак у Министарству", рекла је Зорана Марковић.

У Агенцији се слажу да би неке делове закона требало променити, али је за њих неприхватљиво да се функционерима, и после годину и по дана, поново продужи рок да одлуче коју ће функцију обављати.

Опозиција критикује повлачење предлога

За посланике опозиције повлачење предлога из скупштинске процедуре је доказ да власт не жели да се бори са корупциојом и да чини све како би се додворила посланицима већине.

Александар Мариновић из Српске радикалне странке каже да је то доказ више да када су у питању независне институције попут Шабица или агенције, Влада их штити до мере док не угрожавају интересе владајуће већине.

Милош Алигрудић из Демократске странке Србије каже да је влада претерала у свом предлогу, када је реч о интересима неких послника или људи који могу да дођу у сукоб интереса.

Лидер Јединствене Србије, на кога се одредба о сукобу интереса односи, јер је истовремено посланик и председник општине Јагодина, каже да је та странка поднела низ амандмана како би се променио закон који Србији не доноси ништа добро.

"Изгледа да се иде на то да одборници у скупштинама градова буду они који нигде не раде, немају ни бицикл, а не неко коме не треба посао, не треба да се запошљава фамилија и има свој аутомобил", рекао је Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи