Пола века Универзитета у Новом Саду

У новосадском Српском народном позоришту обележено 50 година од оснивања Универзитета у Новом Саду. Прослави јубилеја присуствовали министри Ђелић и Обрадовић, покрајински и градски функционери.

Пригодном свечаношћу у Српском народном позоришту, синоћ је свечано обележено пола века постојања и успешног рада Универзитета у Новом Саду, основаног 28. јуна 1960. године.

Прослави јубилеја присуствовали су потпредседник Владе Србије и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, министар просвете Жарко Обрадовић, покрајински и градски функционери, професори и студенти, а поздравни телеграм упутио је и председник Србије Борис Тадић.

Ректор проф. др Мирослав Весковић истакао је да је та високообразовна установа, са 14 факултета у Новом Саду, Суботици, Сомбору и Зрењанину, са неколико хиљада запослених и више десетина хиљада студената, један од лидера у својој бранши у региону.

"Друштвени развој није могућ без знања, а Новосадски универзтитет управо тежи највишим научним и образовним достигнућима. Ми учимо младе људе да мисле, да могу да реше и оне задатке који још нису постављени. Не постојимо сами због себе, већ због друштвене улоге која нам је додељена", истакао је Весковић, последњи од 15 ректора који су, до сада, били на челу те високошколске институције.

Председник војвођанске владе Бојан Пајтић, који је и предавач на Правном факултету у Новом Саду, указао је да пет деценија није много у историји Кембриџа, Харварда или Сорбоне, али јесте за универзитет у једној младој држави каква је Србија.

"У протеклом периоду учињено је јако много, али још увек нисмо постигли свој циљ. У нашем друштву ћемо врло често видети да незнање, примитивизам иду испред знања и пристојности, да се младим људима намеће мит о брзом успеху без труда. Универзитет промовише управо супротну филозофију, по којој човек може да буде срећан само ако је испунио све своје могућности, који је искористио све своје капацитете", рекао је Пајтић.

Према његовим речима, Универзитет у Новом Саду (УНС), због тога, није само установа која издаје дипломе свршеним студентима, већ "установа која оплемењује друштвену стварност".

У културно-уметничком делу програма, на сцени "Јован Ђорђевић", учествовали су Војвођански мешовити хор, под диригентском палицом Андреја Бурсаћа, Светски музички оркестар "Тундри", пијанисткиња Рита Кинка, Универзитетски хор Collegium Cantorum и други.

После свечаности одржане под покровитељством председника Србије Тадића и уз подршку Владе Војводине, Града Новог Сада и других, Весковић је у клубу "Трема" уручио Повељу пријатељства генералном директору НИС-а Кирилу Кравченку, а захвалнице су дате и ЈКП "Информатика" и Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи