Судије и тужиоци писали Тадићу

Друштво судија Србије и Удружење тужилаца предали писмо председнику Србије Борису Тадићу у којем му предлажу састанак ради сагледавања проблема насталих општим избором судија и тужилаца.

Друштво судија Србије и Удружење јавних тужилаца предали су  писма председнику Републике Борису Тадићу и председници Уставног суда Боси Ненадић у којима траже њихово заузимање на решавању проблема насталих после општег избора судија и тужилаца.

У саопштењу Друштва судија наводи се да је у писму председнику Тадићу указано на "бројне констатације међународних струковних удружења и институција, посебно оне које је Европска комисија, усмено и писмено поновила у више наврата да ће брижљиво надзирати начин решења проблема насталих реизбором судија и тужилаца, што ће се одразити и на извештај о напретку и на евентуалну оцену о кандидатури Србије за придруживање Европској унији".

Ова струковна удружења упозоравају да је решење постреизборних проблема, добило на тај начин међународни аспект и постало питање од прворазредног државног значаја.

Тадићу је предложено да прими представнике Друштва судија Србије и Удружења јавних тужилаца ради дубљег и конкретнијег сагледавања овог питања и његових могућих решења, наводи се у саопштењу.

У обраћању председници Уставног суда, а с обзиром да је следећа седница Уставног суда заказана за 1. јули, наведено је да је "јасно да неће бити благовремено окончани поступци по изјављеним жалбама 1.000 нереизабраних судија и тужилаца и поред одлуке од 28. маја у случају Савељић, која је такву могућност давала.

"Стога је указано да делотворност правне заштите у овом случају још једино може бити обезбеђена одлучивањем о привременој мери за одлагање извршења одлука којима је престала фунција нереизабраним судијама и тужиоцима", наводи се у саопштењу.

Председници Уставног суда још једном је предочено да се одуговлачењем у пружању правне заштите у покренутим поступцима, који су хитни и по својој природи и по закону, јер се њима решава и о радноправном статусу нереизабраних судија и тужилаца, повређује право подносилаца на правично суђење у разумном року гарантовано одредбама Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Од ње је затражено да обавести струковна удружења судија и тужилаца које ће мере предузети, као председница Уставног суда, како би нереизабраним судијама и тужиоцима била пружена делотворна правна заштита.

Такође је упозорено да ће "у супротном Уставни суд дати основ за закључак о својој неделотворности и тиме створити претпоставке да нереизабране судије и тужиоци затраже правну заштиту од Европског суда за заштиту људских права у Стразбуру и пре окончања започетих поступака".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи