Дефиле гарде у Крушевцу

У оквиру "Видовданске недеље" у Крушевцу одржан први свечани дефиле оркестра и почасног вода гарде Војске Србије. Градоначелник Крушевца примио делегацију побратимског града из Румуније која ће присуствовати прослави Видовдана.

Манифестацијом "Видовданска недеља" Крушевљани најављују обележавање Видовдана и Дана града. Први свечани дефиле оркестра и почасног вода гарде Војске Србије у Крушевцу.

Последња војна парада организована је у Крушевцу пре скоро четири деценије.

Гарда Војске Србије која обележава 180 година од оснивања прве гардијске јединице, после дефилеа градом, одржала је концерт на Тргу косовских јунака.

Градоначелник Крушевца Десимир Павловић са сарадницима приредио је у згради Скупштине пријем за делегацију побратимског града Рмнику Влчеа из Румуније која ће присуствовати прослави Видовдана, Дана града Крушевца. 

Павловић је, поздрављајући госте, истакао да дубоке, историјске и пријатељске везе румунског и српског народа датирају још из времена Косовског боја када су румунске велможе помогле кнезу Лазару у борби против Турака, те да томе сведочи и румунски манастир Козја који је верна реплика крушевачке цркве Лазарице. 

Градоначелник Рмнику Влчеа, Ромео Радулеску честитао је Србији на покренутању ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом и изразио уверење да ће Србија врло брзо постати чланица ЕУ.

Радулеску је најавио да ће 29. јула, за Дан града Рмнику Влчеа, са предсртавницима Крушевца потписати Повељу о братимљењу, чиме ће дугогодишње пријатељство добити и званичну форму.

На Видовдан ће након јутарње литургије, од цркве Лазарице до Трга косовских јунака у 10.30 кренути литија, а у 12 часова ће бити организована комеморативна свечаност поводом обележавања 621. годишњице боја на Косову.

Код Споменика косовским јунацима биће положени венци и одате државне и војне почасти.

Видовдански програм завршиће се свечаном седницом Скупштине Града када ће, у присуству гостију из земље и иностранства и представника Владе Србије најзаслуижнијим појединцима и организацијама бити уручена традиционална видовданска признања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи