Мање администрације у здравству

Формирана Радна група која је анализирала захтеве лекара и пацијената, изјавила за РТС државна секретарка Министарства здравља Невена Карановић. Измене прописа, које ће умањити администрацију у здравству ступиће на снагу средином јула, најавила Карановићева

Министарство здравља је формирало Радну групу која је анализирала захтеве лекара и пацијената, како би смо помогли да се у примарној здравственој заштити отклоне све административне препреке, рекла је државна секретарка у Министарству здравља Невена Карановић.

Гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а, Карановић је навела да је штрајк лекара, који се жале да им бројне процедуре оптерећују рад и не допуштају да се посвете пацијенту, био повод за формирање Радне групе. Измене прописа, које су тема разговора Радне групе, започете су још крајем прошле године.

Државна секретарка је додала да су измене прописа у завршној фази и да је 23. јуна Управни одбор Фонда, на предлог Министарства здравља, прихватио измене, које ће ступипи на снагу по објављивању у Службеном гласнику средином јула.

"Измене прописа се односе на смањење административне процедуре, као што је продужење рока важења специјалистичких упута са 30 на 90 дана. Такође, важење упута чија процедура се завршава у неком дужем периоду или чије извршење траје неколико месеци ће трајати неограничено, а за хитне случеје неће бити потребан упут, као и до сада", истакла је Карановићева.

Докторка Карановић је напоменула да ће бити скраћена и процедура у вези са лекарским комисијама, тако да ће комисије сада упућивати пацијенте на све неопходне анализе, као и да ће бити скраћена процедура попуњавања формулара за медицинска помагала, што ће олакшати лекатима посао.

Говорећи о продужењу радног времена београдских домова здравља, Карановићева је рекла да је дужина рада тих установа у надлежности оснивача, односно Скупштине града Београда и Секретаријата за здравство града Београда.

Прерасподела у самим домовима здравља треба бити у складу са Законом о раду и она мора да износи 40 сати недељно, а како ће домови здравља унутар тог прописаног времена радити то је ствар организације самих установа, навела је државна секретарка Невена Карановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи