Помен жртвама Миљевачког платоа

У Цркви светог Марка у Београду служен помен припадницима Територијалне одбране бивше Републике Српске Крајине које су пре 18 година хрватске снаге масакрирале на Миљевачком платоу.

Помен припадницима Територијалне одбране бивше Републике Српске Крајине које су пре 18 година хрватске снаге масакрирале на Миљевачком платоу, код Дрниша служен је са почетком у 11 часова у Цркви светог Марка у Београду.

Злочин се догодио 21. јуна 1992. када су хрватске снаге мучки напале ружичасту зону под заштитом УН и заробиле 40 припадника ТО Републике Српске Крајине.

Пред очима припадника УНПРОФОР-а, масакрирана су 23 заробљеника којима хрватски војници "суде" на лицу места спроводећи крвави пир над живима и мртвима, подсећа се у саопштењу Документационо информативног центра "Веритас".

Према сведочењу преживелих, неки заробљеници су "вешани о војнички појас, неки преклани, а неки ликвидирани метком у потиљак."

Уместо да тела убијених врате породицама, хрватски војници су српским заробљеницима, под претњом смрћу, наредили да их бацају у крашку јаму у пределу Љут, недалеко од засеока Бачић.

Они су касније сведочили о "ритму" злочина и муклом одзвањању људских тела која су се губила у јами безданки, попут оних у које су хрватске усташе масовно бацали Србе за време Другог светског рата.

Два месеца после злочина, у присуству међународних посматрача, хрватске власти су, уз помоћ спелеолога, из јаме у деловима извадили измасакрирана тела српских војника.

Идентификација је потрајала два месеца, али и поред најсавршенијих метода, дванаест тела до данас није идентификовано.

Након тортура у затворима "Кулине"у Шибенику, "Лора" у Сплиту и "Керестинац" у Загребу, 17 преживелих заробљеника је размењено у Неметину 14. августа 1992. године.

Злочин на Миљевачком платоу забележен је на видео касети коју су снимали сами починоци, а непосредно након масакра, као својеврсни хорор филм касета је изнајмљивана за приказивање по видео клубовима широм Европе, подсећа се у саопштењу "Веритаса".

Упркос обиљу валидних доказа достављеним свим релевантним међународним и хрватским организацијама и институцијама које се баве заштитом људских права, за злочин на Миљевачком платоу још нико није оптужен, ни пред Хашким трибуналом, нити пред националним судовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи