Трансплантација последња нада

Једини лек и последња нада за продужетак живота за многе грађане је пресађивање органа. Ове године урађено је више кадаверичних трансплантација него икада, 43 трансплантације бубрега, и шест јетри, због чега су лекари захвални породицама преминулих.

Радио-телевизија Србије већ годину и по дана говори о значају завештања органа и развоју програма трансплантације, јер је пресађивање органа за многе наше грађане једини лек и последња нада за продужетак живота.

Крајем прошле године, Радио-телевизија Србије започела је и кампању изградње још једне Сигурне куће у Београду, јер је број оних који трпе породично насиље у порасту.

Иако можда не знате ниједну особу којој је неопходан здрав орган, или некога ко је жртва насиља, статистика показује да међу нама има много оних којима је неопходна помоћ.

Радио-телевизију Србије посетила је Весна Станојевић, координаторка Саветовалишта против насиља у породици. Одлучила је да потпише донорску картицу и да и тако покаже да је спремна да подржи све оне којима је помоћ неопходна.

"Мислим да је то логични наставак онога што радим много година уназад, значи, помоћ, женама и деци који су угрожени. Сматрам да је акција Продужи живот јако добра, јер једноставно треба помоћи ономе ко је у невољи, ко се годинама бори са неком болешћу, а пресађивање би му спасило живот", каже Станојевићева.

Весна каже да је породица прихватила њену одлуку, али не и сви њени пријатељи. То, каже, само потврђује да и даље многи имају недоумице и предрасуде о овој теми.

"Немамо довољно знања шта то уопште значи, па зато мислим да све ове акције, поготово акција РТС-а јако користи и шаље људима поруку, да ову акцију треба подржати и да се што више људи треба томе да прикључи", наводи Станојевићева.

Ове године урађено је више кадаверичних трансплантација него икада, 43 трансплантације бубрега, и шест јетри, због чега су лекари захвални породицама умрлих, које су у тешким тренуцима одлучиле да своју бол због губитка вољене особе усмере у спасавање других живота.

Начелник Клинике за нефрологију ВМА Зоран Ковачевић каже да су то изванредни резултати, али се њима не треба се задовољити, не треба заборавити да нама треба годишње 300-400 трансплантација бубрега, и негде око стотинак трансплантација јетре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи