Тестови за пријемни стижу у школе

Почела дистрибуција тестова пред квалификационе испите који ће се сутра одржати из матерњег језика, а у уторак из математике. Одштампано 84.000 примерака. Директан пренос извлачења тестова на РТС-у.

За четворогодишња занимања пријављено је око 70.000 ученика, од 80.000 колико је завршило основну школу, а места има око 87.000. Тако да ће свако бити уписан од жеља и у зависности од могућности.

Од јутрос тестове за квалификационе испите превозе возила МУП-a по окрузима широм Србије. Биће смештени у школама или школским управама, где ће до преузимања бити под контролом МУП-a и школских управа. Одштампано је 84.000 примерака.

"Тестове у понедељек и уторак ујутру преузимају директори, а када министар буде извукао одређену комбинацију тада директор дежурнима дели и носе се по учионицама. Ово је завршна година како се одвија квалификациони испит и мислим да ће све добре ствари из тог испита бити пренете у будући завршни испит", рекао је начелник за средње образовање Министарства просвете Бојан Ристић.

Тестови су штампани на језицима националних мањина, а први пут ове године и на хрватском језику.

На тест је потребно доћи пола сата пре почетка. Министар просвете Жарко Обрадовић ће у 9 и 50 извући и у понедељак и уторак у директном преносу на РТС-у и Радио Београду једну од пет комбинација. Тест се ради од 10 до 12 сати. 

Тест мора бити попуњен хемијском оловком. На испиту из математике није дозвољена употреба дигитрона и других електронских помагала, већ само оловка и прибор за геометрију.

Одмах по заврешетку теста биће објављени резултати задатака. Уводи се девет нових образовних профила из електротехнике, пољопривреде и грађевине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи