Србија прва по броју избеглица

Питање избеглица у Србији ускоро улази у другу деценију, а Србија и даље прва у Европи по броју избеглих и интерно расељених. На Светски дан избеглица Бан Кимун поручио да избеглице не смеју да буду лишене будућности.

По броју избеглих и расељених Србија је прва у Европи, а пета у свету међу земљама сa продуженом избегличком кризом. Србија, Хрватска, БиХ и Црна Гора недавно су се обавезале да ће коначно усагласити статистичке податке и до краја године урадити заједнички пројекат којим би се коначно затворило избегличко поглавље на Балкану.

"Србија је некада имала 700 колективних центара, а 2008. године ми смо затекли 72. За годину дана тај број је скинут на 60 од чега је 17 на КиМ, број људи у њима је смањен за 1200, што је неких 20 одсто, сада је око 4.000 људи у признатим колективним центрима. Ми ћемо тај број смањити за још неких 10 центара и 800 људи до краја године", каже Владимир Цуцић, комесар за избеглице, поводом Светског дана избеглица.

Цуцић је рекао и да се појављује далеко тежи проблем, а то је још 37 неформалних ценатара у којима живи близу 2.000 људи "са којима ми немамо никакву могућност да склопимо уговор и да тако то разрешавамо".

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да питање избеглица у Србији ускоро улази у другу деценију.

"Ако је Међународни дан избеглица повод и прилика да се замислимо над положајем и судбином тих људи, последње је време да речи претворимо у акционе програме и дела, као што је то досад учињено у појединим општинама у Србији. То је услов и начин да избеглицама вратимо статус грађанина и достојанство човека", навео је у саопштењу заштитник грађана.

Према његовим речима, о избеглицама се по правилу зна на основу статистичких података и потресних слика.

Заштитник грађана је истакао да избегли морају да почну изнова свој живот, али да су многи чак приморани да доказују да постоје јер ако не поседују лична документа, они остају невидљиви под бирократском "лупом".

Омбудсман је навео да су Уједињене нације упутиле апел светској јавности да овогодишњи Међународни дан избеглица, 20. јун, протекне у обележавању нове драме у којој суделује више од 300.000 људи на граници Киргизије и Узбекистана.

"Ранији број избеглица, који региструје УНХЦР у својој педантној статистици, биће, дакле, поново увећан, и сада ће износити око 44 милиона", истакао је Саша Јанковић.

Гутереш: Све тежи повратак избеглица

Високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш упозорио је да је збо све дужих сукоба у свету све тежи повратак људи кућама.

Број избеглица у свету је остао релативно непромењен и износи 15,2 милиона, а од тога се лани кући вратило само 251.000 избеглих, рекао је Гутереш приликом представљања Извештаја о кретањима у свету 2009. године.

То је најнижи ниво добровољног повратка избеглица у последњих 20 година, рекао је Гутереш и, поређења ради, подсетио да се протекле деценије сваке године кући враћало у просеку око милион људи.

Број интерно расељених због сукоба у својој земљи, повећан је за четири одсто и износи 27,1 милион, а према извештају УНХЦР-а томе су, углавном, допринели "упорни сукоби у ДР Конгу, Пакистану и Сомалији".

За разлику од избеглих, кући се добровољно вратило 2,2 милиона интерно расељених особа, што је највећи број у протеклој деценији, истакао је Гутереш који је навео да је због сукоба, крајем 2009. укупно било 43,3 милиона расељених и избеглих.

Поред 4,8 милиона Палестинаца који су под мандатом посебне агенције УН, највише избеглих о којима брине УНХЦР је из Авганистана - 2,9 милиона, Ирака - 1,8 милиона и Сомалије - 680.000 људи.

Око 5,5 милиона избеглица у 21 земљи живи у условима продужене избегличке кризе, а већина њих у том статусу живи пет и више година.

Томе су допринели све дужи сукоби, рекао је Гутереш, истакавши да "сукоби великих размера попут оних у Авганистану, Сомалији и Демократској Републици Конго не показују знаке смиривања."

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи