Професионализација Војске

Скупштина Србије требало би до краја године да донесе Одлуку о обустави служења војног рока. Завршен конкурс за пријем 1.500 професионалних војника.

Oд 2011. године Војску Србије ће чинити скоро потпуно професионални састав. До краја ове године Скупштина Србије требало би да донесе Одлуку о обустави служења војног рока.

Tо значи да децембарска класа неће бити позивана у Војску, под условом да се до тада у војсци запосли 3.500 професионалних војника. Управо је завршен конкурс за пријем 1.500 професионалних војника.

Разводник Ивана Првуловић, после завршене средње економске школе у Књажевцу, желела је да ради у гарди и пријавила се на конкурс.

"За ових годину дана од како сам почела да радим, ја сам на дужности полицајца стрелца, све време сам на обезбеђењу објеката и то ми је једино задужење од како сам почела да радим.  Мораш волети тај посао да би ти био занимљив", каже разводник Ивана Првуловић.

Професионални војник има плату 30.000 динара, уз неке додатке. Уговор мора да продужава сваке три године, до 40. а за нека занимања и до 50. године живота. После тога мора да тражи други посао.

"Од ове године од професионалних војника биће регрутовани и подофицири Војске Србије. Њима се пружа могућност напредовања у служби и да они који то буду желели и у оној мери колико то формацијске потребе буду захтевале, могу засновати стални радни однос у Војсци", наводи бригадни генерал Добривоје Вељковић из Управе за људске ресурсе Генералштаба.

Професионална војска кошта, али је, како наводе у Генералштабу, на дуге стазе јефтинија и ефикаснија. Укидање опште војне обавезе, осим олакшања за младиће у војној евиденцији, учиниће да Војска Србије добије организацију по моделу европских армија.

"Искуства свих земаља које су раније постале чланице НATO показују да би се достигли стандарди интероперабилности. Да би те војске могле да једна са другом функционишу било је неопходно извршити професионализацију", каже Марко Савковић из Центра за цивилно-војне односе.

Током прошле године на конкурсе се јавило више од 10.000, а само у јануару ове године око 4.500 заинтересованих, међу којима је било 15 одсто жена. Војска очекује да ће држава имати пара да обезбеди професионализацију.

"Морамо погледати данас ситуацију у земљи и бити срећни што уопште можемо у овим условима да завршимо реформу, која заиста има историјски карактер и која ће заиста променити наше друштво", каже министар одбране Драган Шутановац.

Од следеће године они који то желе моћи ће добровољно да служе војни рок, а цивилна служба биће укинута.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи